Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014

Μαρούσι, 18 Ιουλίου 2014
Αριθ. πρωτ.2677
ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014 - 2015
Η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2725/1999 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, τις διατάξεις του Καταστατικού, του Εσωτερικού Κανονισμού, του Κανονισμού Παιδιάς της FIVB και του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων, εκδίδει την παρακάτω ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014 – 2015.
ΜΕΡΟΣ Α
Διοργανώσεις και Διοργανωτές
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α
ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ
Εθνικών Κατηγοριών
1. Α1 ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΝΔΡΩΝ
Συμμετέχουν δώδεκα ομάδες.
Την ευθύνη για την οργάνωση και διεξαγωγή του πρωταθλήματος έχει η ΕΣΑΠ
2. Α1 ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Χρόνος διεξαγωγής από 18/10/2014 μέχρι 30/4/2015
Συμμετέχουν δώδεκα ομάδες.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν: ΑΕΚ ΑΘΗΝΩΝ, ΣΑΑΚ ΑΝΑΤΟΛΙΑ, ΦΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ, ΓΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΓΣ ΗΡΑΚΛΗΣ, ΑΟ ΘΗΡΑΣ, ΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, ΑΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ, ΑΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, ΑΟΝ ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟΣ, ΟΠ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,
Την αγωνιστική περίοδο 2015-2016 θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής δώδεκα ομάδες.
3. Α2 ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΝΔΡΩΝ
Χρόνος διεξαγωγής από 18/10/2014 μέχρι 26/4/2015
Συμμετέχουν τριάντα έξι (36) ομάδες.
. / .
- 2 -
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν: ΑΠΣ ΑΙΑΣ, ΓΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΓΣ ΑΠΟΛΛΩΝ, ΑΟΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΔΑΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ, ΑΟ ΕΛΛΗΝ.ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ, ΑΣ ΕΛΠΙΣ, ΕΣΟΠ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ, ΑΣΠ ΕΡΜΗΣ (ΠΑΤΡΩΝ), ΑΣΠ ΕΡΜΗΣ (ΗΓ/ΤΣΑΣ), ΕΓΣ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ, ΓΣ ΗΡΑΚΛΗΣ, ΑΓΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΑΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 80, ΣΠΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΜΓΣΑΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, ΑΣ ΚΟΡΟΙΒΟΣ, ΑΠΣ ΚΥΖΙΚΟΣ, ΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ, ΓΣ ΜΕΓ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΓΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΑΟΝΣ ΜΙΛΩΝ, ΜΑΣ ΝΙΚΗ, ΑΟ ΟΔΥΣΣΕΥΣ, ΑΕΠ ΟΛΥΜΠΙΑΣ, ΑΟ ΠΑΛΛΗΝΗ, ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ ΠΕΤΟΣΦ. 2013, ΓΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ, ΑΣ ΠΑΝΕΡΥΘΡΑΪΚΟΣ, ΣΦΚ ΠΙΕΡΙΚΟΣ, ΟΠ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, ΡΟΔΙΩΝ ΑΘΛΗΣΙΣ, ΑΠΣ ΦΘΙΑ, ΣΦΠ ΧΑΝΙΩN.
Επίσης μετά την παραίτηση των ομάδων ΑΟ ΤΑΤΑΥΛΑ και ΣΑ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ και την άρνηση του σωματείου ΑΟ ΚΥΔΩΝ, ως πρωταθλήτρια ομάδα του Θ’ Ομίλου της Β’ Εθνικής-Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανδρών 2013-2014 να συμμετάσχει, δικαίωμα συμμετοχής έχουν, σύμφωνα με την παρ. β του άρθρου 10 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων, η ομάδα που τερμάτισε στην υψηλότερη θέση μεταξύ των ομάδων που δεν προβιβάστηκαν στον Α’ Όμιλο της Β’ Εθνικής-Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανδρών 2013-2014 και η ομάδα που τερμάτισε στην υψηλότερη θέση μεταξύ των ομάδων που δεν προβιβάστηκαν στον Β’ Όμιλο της Β’ Εθνικής-Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανδρών 2013-2014.
Οι παραπάνω ομάδες χωρίζονται σε τρεις (3) ομίλους ως εξής:
Α’ Όμιλος
Β’ Όμιλος
Γ’ Όμιλος
Ομάδα περιοχής Αττικής
Ομάδα περιοχής Αττικής
Ομάδα περιοχής Αττικής
Ομάδα περιοχής Αττικής
Ομάδα περιοχής Αττικής
Ομάδα περιοχής Αττικής
Ομάδα περιοχής Αττικής
Ομάδα περιοχής Αττικής
Ομάδα περιοχής Αττικής
ΟΠ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΡΟΔΙΩΝ ΑΘΛΗΣΙΣ
ΣΦΠ ΧΑΝΙΩΝ
Ομάδα περιοχής Αττικής
Ομάδα περιοχής Αττικής
Ομάδα περιοχής Αττικής
ΑΣΠ ΕΡΜΗΣ (ΠΑΤΡΩΝ)
ΑΣΠ ΕΡΜΗΣ (ΗΓ/ΤΣΑΣ)
ΑΓΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΑΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 80
ΑΣ ΚΟΡΟΙΒΟΣ
ΓΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΑΕΠ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ ΠΕΤΟΣΦ. 2013
ΑΠΣ ΦΘΙΑ
ΑΠΣ ΑΙΑΣ
ΓΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΑΣ ΕΛΠΙΣ
ΕΣΟΠ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ
ΕΓΣ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ
ΓΣ ΗΡΑΚΛΗΣ
ΣΠΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΜΓΣΑΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ
ΓΣ ΜΕΓ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΜΑΣ ΝΙΚΗ
ΣΦΚ ΠΙΕΡΙΚΟΣ
Οι ομάδες περιοχής Αττικής: ΓΣ ΑΠΟΛΛΩΝ, ΑΟΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΔΑΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ, ΑΟ ΕΛΛΗΝ.ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ, ΑΠΣ ΚΥΖΙΚΟΣ, ΑΟΝΣ ΜΙΛΩΝ, ΑΟ ΟΔΥΣΣΕΥΣ, ΑΟ ΠΑΛΛΗΝΗ, ΓΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ, ΑΣ ΠΑΝΕΡΥΘΡΑΪΚΟΣ και οι δύο ομάδες που θα συμπληρώσουν την κατηγορία όπως παραπάνω, θα τοποθετηθούν στους ομίλους Α’ και Β’ με κλήρωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 24/7/2014 και ώρα 16.00 στα γραφεία της ΕΟΠΕ στο ΟΑΚΑ (Ανοικτό Κολυμβητήριο).
Σε περίπτωση αποχώρησης ομάδων από όμιλο ή ομίλους, η ΕΟΠΕ διατηρεί το δικαίωμα αναδιαμόρφωσης των ομίλων, εφόσον αυτό γίνει πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.
Την αγωνιστική περίοδο 2015-2016 δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν τριάντα έξι (36) ομάδες.
4. Α2 ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Χρόνος διεξαγωγής από 19/10/2014 μέχρι 22/3/2015
Συμμετέχουν τριάντα έξι (36) ομάδες.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν: ΑΠΣ ΑΙΑΣ, ΑΟ ΑΚΡΙΤΑΣ, ΑΣΠ ΑΠΟΛΛΩΝ, ΑΣ ΑΡΗΣ, ΓΣ
. / .
- 3 -
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΣ ΕΛΠΙΣ, ΓΣ ΕΝΩΣΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ, ΕΣΟΠ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ, ΣΦΒ ΕΡΜΗΣ, ΖΗΡΙΝΕΙΟΣ ΑΟΝ, ΑΟ ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ, ΑΟ ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΩΑΝ., ΓΣΚ ΗΡΑΚΛΗΣ, ΑΣΠ ΘΕΤΙΣ, ΑΟ ΘΡΙΑΜΒΟΣ, ΑΣΠ ΙΩΝΕΣ, ΑΣ ΙΩΝΙΚΟΣ, ΑΣΚ ΛΑΓΚΑΔΑ, ΕΑ ΛΑΡΙΣΗΣ, ΓΑΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ, ΓΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ, ΑΠΣ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΒΟΤΣΗ, ΜΑΣ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ, ΑΣ ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΣ, ΑΟ ΠΑΛΛΗΝΗ, ΓΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ, ΓΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΣΦΚ ΠΙΕΡΙΚΟΣ, ΑΟΦ ΠΟΡΦΥΡΑΣ, ΦΓΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ, ΝΑΟ ΣΟΥΔΑΣ, ΕΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ,
ΑΟ ΤΡΑΧΩΝΩΝ, ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΛΑΡΙΣΑΪΚΟΣ ΣΥΛ., ΓΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, ΔΑΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
Οι παραπάνω ομάδες χωρίζονται σε τρεις (3) ομίλους ως εξής:
Α’ Όμιλος
Β’ Όμιλος
Γ’ Όμιλος
Ομάδα περιοχής Αττικής
Ομάδα περιοχής Αττικής
Ομάδα περιοχής Αττικής
Ομάδα περιοχής Αττικής
Ομάδα περιοχής Αττικής
Ομάδα περιοχής Αττικής
Ομάδα περιοχής Αττικής
Ομάδα περιοχής Αττικής
Ομάδα περιοχής Αττικής
ΓΑΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ
ΑΣ ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΣ
ΝΑΟ ΣΟΥΔΑΣ
Ομάδα περιοχής Αττικής
Ομάδα περιοχής Αττικής
Ομάδα περιοχής Αττικής
Ομάδα περιοχής Αττικής
Ομάδα περιοχής Αττικής
ΑΟ ΑΚΡΙΤΑΣ
ΑΣΠ ΑΠΟΛΛΩΝ
ΓΣ ΕΝΩΣΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΕΑ ΛΑΡΙΣΗΣ
ΓΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ
ΦΓΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΛΑΡΙΣΑΪΚΟΣ ΣΥΛ.
ΑΠΣ ΑΙΑΣ
ΑΣ ΑΡΗΣ
ΑΣ ΕΛΠΙΣ
ΕΣΟΠ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ
ΣΦΒ ΕΡΜΗΣ
ΑΟ ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΩΑΝ.
ΑΣΚ ΛΑΓΚΑΔΑ
ΑΠΣ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΒΟΤΣΗ
ΜΑΣ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ
ΣΦΚ ΠΙΕΡΙΚΟΣ
ΕΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΔΑΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
Οι ομάδες περιοχής Αττικής: ΓΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΖΗΡΙΝΕΙΟΣ ΑΟΝ, ΑΟ ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ, ΓΣΚ ΗΡΑΚΛΗΣ, ΑΣΠ ΘΕΤΙΣ, ΑΟ ΘΡΙΑΜΒΟΣ, ΑΣΠ ΙΩΝΕΣ, ΑΣ ΙΩΝΙΚΟΣ, ΑΟ ΠΑΛΛΗΝΗ, ΓΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ, ΓΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΑΟΦ ΠΟΡΦΥΡΑΣ, ΑΟ ΤΡΑΧΩΝΩΝ, ΓΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ θα τοποθετηθούν στους ομίλους Α’ και Β’ με κλήρωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 24/7/2014 και ώρα 16.30 στα γραφεία της ΕΟΠΕ στο ΟΑΚΑ (Ανοικτό Κολυμβητήριο).
Σε περίπτωση αποχώρησης ομάδων από όμιλο ή ομίλους, η ΕΟΠΕ διατηρεί το δικαίωμα αναδιαμόρφωσης των ομίλων, εφόσον αυτό γίνει πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.
Από την αγωνιστική περίοδο 2015-2016 δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν σαράντα (40) ομάδες οι οποίες θα χωριστούν σε τέσσερις ομίλους.
5. Γενικά περί Πρωταθλημάτων Εθνικών Κατηγοριών
α) Ως προσέλευση ομάδας στους αγώνες Εθνικών Κατηγοριών θεωρείται μόνο η παρουσίαση στο γήπεδο παιδιάς, με αθλητική περιβολή έτοιμους να αγωνιστούν το λιγότερο έξι (6) αθλητών-τριών, όπως ορίζουν οι κανονισμοί.
β) Στα πρωταθλήματα θα ισχύσει η βαθμολογία που προβλέπεται στο Κεφ. Ε άρθρο 19 περ. 1β του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
γ) Σε περίπτωση κατά την οποία μέχρι την ημερομηνία λήξης των δηλώσεων συμμετοχής στο αντίστοιχο πρωτάθλημα, σωματεία ή τμήματα σωματείων συγχωνευτούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2725/99, το Δ.Σ. της ΕΟΠΕ θα καθορίσει τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στο αντίστοιχο πρωτάθλημα, εφαρμοζόμενου αναλογικά του άρθρου 10 του Κεφ. Β του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων.
. / .
- 4 -
δ) Στην παραπάνω περίπτωση γ και μόνο για το πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών το Δ.Σ. της ΕΟΠΕ δύναται να χορηγήσει Κάρτα Ελεύθερης Συμμετοχής (wild card) σε ομάδα γυναικών, η οποία θα πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις του Κανονισμού wild card, που επισυνάπτεται στην παρούσα προκήρυξη.
ε) Η αναφερόμενη ημερομηνία διεξαγωγής του κάθε πρωταθλήματος αφορά το χρονικό όριο διεξαγωγής του.
Το Δ.Σ. της ΕΟΠΕ έχει δικαίωμα να παρατείνει ή να συντμήσει την ημερομηνία λήξης των πρωταθλημάτων, εφ’ όσον υπάρχουν σοβαροί λόγοι.
στ) Η αμοιβή των παραγόντων του αγώνα (Α’ διαιτητής, Β’ Διαιτητής, Σημειωτής, Επόπτες, παρατηρητής διαιτησίας, όπου υπάρχει) σε όλους τους αγώνες των πρωταθλημάτων Α1 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών, Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών και Α2 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών, βαρύνουν το γηπεδούχο σωματείο, το οποίο θα καταβάλει τα προβλεπόμενα ποσά, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στους παραπάνω πριν από την έναρξη του αγώνα.
Επίσης η μετακίνηση και διαμονή-διατροφή (όπου χρειάζεται) των παραπάνω παραγόντων του αγώνα βαρύνει το γηπεδούχο σωματείο, το οποίο θα καταβάλει τα αναλογούντα ποσά στους παραπάνω πριν από την έναρξη του αγώνα.
Σε περίπτωση που το γηπεδούχο σωματείο δεν καταβάλει τα προβλεπόμενα ποσά αμοιβής και τη δαπάνη μετακίνησης, διαμονής-διατροφής (όπου χρειάζεται) στους παράγοντες του αγώνα, ο αγώνας δεν θα διεξάγεται και η γηπεδούχος ομάδα θα χάνει τον αγώνα με 3-0 σετ και 75-0 πόντους. Σε περίπτωση που αυτό επαναληφθεί παραπάνω από τρεις (3) φορές τότε από τον επόμενο αγώνα η γηπεδούχος ομάδα θα μηδενίζεται, υπό την έννοια της μη παρουσίας στο γήπεδο (άρθρο 22 περ α. του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων με όλες τις εντεύθεν προβλεπόμενες βαθμολογικές συνέπειες.
ζ) Σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ. 1 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων, οι δαπάνες για τις μετακινήσεις των ομάδων, επιβαρύνουν τα σωματεία.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Β’ Εθνικής Κατηγορίας - Εθνικού Περιφερειακού Πρωταθλήματος
Ανδρών & Γυναικών
α) Η Β’ Εθνική Κατηγορία - Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή των ομάδων Ανδρών και Γυναικών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην κατηγορία αυτή.
Συμμετέχουν οι ομάδες που ανήκουν στην κατηγορία αυτή και ο χωρισμός τους στους ομίλους θα γίνει με βάση την Ένωση/Περιφέρεια που ανήκει η κάθε ομάδα ως εξής:
Α’ Όμιλος: ΕΣΠΑΑΑ
Β’ Όμιλος: ΕΣΠΕΔΑ
Γ’ Όμιλος: ΕΠΕΣ Θεσσαλονίκης
Δ’ Όμιλος: ΕΣΠΕ Θράκης/Ανατ.Μακεδονίας
Ε’ Όμιλος: ΕΣΠΕ Μακεδονίας
ΣΤ’ Όμιλος: ΕΣΠΕ Δυτ. Ελλάδας
Ζ’ Όμιλος: ΕΣΠΕ Κεντρ. Ελλάδας
Η’ Όμιλος: ΕΣΠΕ Πελοποννήσου
Θ’ Όμιλος: ΕΣΠΕ Κρήτης
Ι’ Όμιλος: Ζ’ Περιφέρεια
. / .
- 5 -
β) Η ΕΟΠΕ θα εκδώσει την Ειδική Προκήρυξη του πρωταθλήματος με τους γενικούς όρους διεξαγωγής αυτού και αντίστοιχα οι Ενώσεις/Τοπικές Επιτροπές θα εκδώσουν τη Συμπληρωματική Ειδική Προκήρυξη για τον κάθε όμιλο, οι οποίες θα πρέπει να κατατεθούν στην ΕΟΠΕ προς έγκριση μέσα στο χρονικό διάστημα από 1 έως 31/8/2014 και οι δηλώσεις συμμετοχής ανά πρωτάθλημα το αργότερο 15 ημέρες μετά την λήξη της σχετικής προθεσμίας.
γ) Χρόνος Διεξαγωγής:
- Για το πρωτάθλημα Ανδρών (εκτός του Ι’ Ομίλου)
Όμιλοι Α’, Β’, Γ’ και Η’: από 18/10/2014 έως 26/4/2015
Όμιλοι Δ’, Ε’ ΣΤ’, Ζ’ και Θ’: από 18/10/2014 έως 5/4/2015
- Για το πρωτάθλημα Γυναικών (εκτός του Ι’ Ομίλου)
Όμιλοι Α’, Β’, Γ’, Ζ’ και Η’: από 18/10/2014 έως 26/4/2015
Όμιλοι Δ’, Ε’ ΣΤ’ και Θ’: από 18/10/2014 έως 5/4/2015
δ) Ειδικά για τον Ι’ Όμιλο το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις:
Α’ Φάση: οι ομάδες που ανήκουν στην κατηγορία αυτή θα χωριστούν σε πέντε (5) ομίλους, με γεωγραφικό κριτήριο τις περιοχές που εντάσσονται σε κάθε Τ.Ε.
Χρόνος διεξαγωγής: από 18/10/2014 έως 29/3/2015
Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με μέριμνα της ΕΟΠΕ, η οποία δύναται να μεταβιβάσει στις Τ.Ε. την αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή της Α’ Φάσης των πρωταθλημάτων ή να συστήσει για αυτή Αγωνόδικες Επιτροπές, μετά από πρόταση της ΚΕΠ/ΕΟΠΕ. Ειδικότερα:
 Τα καθήκοντα, δικαιώματα, υποχρεώσεις και οι αρμοδιότητες των Αγωνοδίκων Επιτροπών και των Τοπικών Επιτροπών, καθορίζονται από τον Γενικό Κανονισμό Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων Κεφ. Α, άρθρο 5, περ. β και Κεφάλαιο Β, στο σύνολό του.
 Οι αποφάσεις επικυρώνονται σε κάθε περίπτωση από το Δ.Σ./Ε.Ο.ΠΕ. ή την Ε.Ε./Ε.Ο.ΠΕ.
 Για τα ζητήματα των περιπτώσεων 3 και 4 της παρ. β του άρθρου 5 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων αρμόδιο όργανο είναι το Δ.Σ./Ε.Ο.ΠΕ. ή η Ε.Ε./Ε.Ο.ΠΕ.
Ρητά διευκρινίζεται ότι η αντίστοιχη δικαιοδοσία αναφορικά με ενστάσεις για παράβαση κανονισμών παιδιάς και άσκηση πειθαρχικής εξουσίας απέναντι σε διαιτητές ασκείται από τα αρμόδια όργανα διαιτησίας της ΕΟΠΕ.
Β’ Φάση: Οι ομάδες που θα προκριθούν και ο τρόπος θα καθοριστεί με Συμπληρωματική Ειδική Προκήρυξη. Χρόνος διεξαγωγής: 1-5/4/2015
ε) Άνοδος στην Α2 Εθνική Κατηγορία Ανδρών
Στην Α2 Εθνική Κατηγορία Ανδρών θα ανέλθουν: οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η θέση στους ομίλους: Α’, Β’, Γ’ και Η’. Από τους υπόλοιπους ομίλους (Δ’, Ε’, ΣΤ’, Ζ’, Θ’ και Ι’) θα ανέλθουν οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η θέση από τους 4 ομίλους που διεξήχθησαν με τις περισσότερες συμμετοχές, ενώ οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η θέση στους υπόλοιπους δύο ομίλους (με τις λιγότερες συμμετοχές) θα δώσουν αγώνα μπαράζ. Ο τρόπος και ο χρόνος διεξαγωγής θα καθοριστεί με Συμπληρωματική Προκήρυξη.
στ) Άνοδος στην Α2 Εθνική Κατηγορία Γυναικών
Στην Α2 Εθνική κατηγορία Γυναικών θα ανέλθουν οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η θέση σε κάθε έναν από τους δέκα (10) ομίλους του Εθνικού Περιφερειακού Πρωταθλήματος Γυναικών.
. / .
- 6 -
ζ) Για τους ομίλους Α’, Β’ Γ’, Η’ (Ανδρών- Γυναικών) και Ζ’ (Γυναικών): Άνοδος στη Β’ Εθνική Κατηγορία - Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα – Υποβιβασμός στην Τοπική Κατηγορία
Ο αριθμός των ομάδων που θα ανέλθουν στην Β’ Εθνική Κατηγορία - Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα (ανά όμιλο) από την Τοπική Κατηγορία της Ένωσης, θα ανακοινωθεί με την Ειδική Προκήρυξη του Πρωταθλήματος, μετά από σχετική εισήγηση της διοργανώτριας Ένωσης. Ομοίως το ίδιο θα ισχύει και για τον αριθμό των ομάδων που θα υποβιβαστούν στην Τοπική Κατηγορία.
η) Γενικά περί Β’ Εθνικής Κατηγορίας - Εθνικού Περιφερειακού Πρωταθλήματος Ανδρών - Γυναικών
1) Ως προσέλευση ομάδας στους αγώνες της Β’ Εθνικής Κατηγορίας - Εθνικού Περιφερειακού Πρωταθλήματος θεωρείται μόνο η παρουσίαση στο γήπεδο παιδιάς, με αθλητική περιβολή το λιγότερο έξι (6) αθλητών-τριών, όπως ορίζουν οι κανονισμοί.
2) Στο πρωτάθλημα θα ισχύσει η βαθμολογία που προβλέπεται στο Κεφ. Ε άρθρο 19 περ. 1β του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
3) Επίσης στο πρωτάθλημα στη βαθμολογία σε περίπτωση που δύο ή περισσότερες ομάδες ισοβαθμήσουν για οποιαδήποτε θέση, τότε για τον υπολογισμό της θέσης θα λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά προτεραιότητας:
α) Οι βαθμοί που έχει συγκεντρώσει κάθε ομάδα στους μεταξύ τους αγώνες
β) Ο λόγος του κλάσματος που θα έχει αριθμητή τα νικηφόρα σετ και παρονομαστή τα χαμένα σετ στους μεταξύ τους αγώνες.
γ) Ο λόγος του κλάσματος που θα έχει αριθμητή τους κερδισμένους βαθμούς (πόντους) και παρονομαστή τους χαμένους βαθμούς (πόντους) στους μεταξύ τους αγώνες.
δ) Ο λόγος του κλάσματος που θα έχει αριθμητή τα κερδισμένα σετ και παρονομαστή τα χαμένα σετ σε όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος για την κάθε ομάδα που ισοβαθμεί.
ε) Ο λόγος του κλάσματος που θα έχει αριθμητή τους κερδισμένους πόντους (βαθμούς) και παρονομαστή τους χαμένους πόντους (βαθμούς) σε όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος για την κάθε ομάδα που ισοβαθμεί.
στ) Σε περίπτωση που μετά τα παραπάνω υπάρχει ισοβαθμία, τότε και μόνο σε περίπτωση που η βαθμολογική κατάταξη των ομάδων καθορίζει άνοδο ή υποβιβασμό ή πρόκριση σε επόμενη φάση του πρωταθλήματος, θα διεξάγεται ένας αγώνας κατάταξης.
4) ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ. Σε περίπτωση που στην πόλη – έδρα κάποιου σωματείου δεν υπάρχει Κλειστό Γυμναστήριο, οι αγώνες θα διεξαχθούν στο κοντινότερο Κλειστό Γυμναστήριο που θα βρεθεί με ευθύνη του σωματείου, εκτός εάν συντρέχουν πολύ ειδικές περιπτώσεις τότε θα δίνεται έγκριση από την ΚΕΠ/ΕΟΠΕ.
5) Ειδικά για τους ομίλους Α’ (ΕΣΠΑΑΑ), Β’ (ΕΣΠΕΔΑ), Γ’ (ΕΠΕΣ Θεσσαλονίκης) και Η’ (ΕΣΠΕ Πελοποννήσου) για τα πρωταθλήματα Ανδρών-Γυναικών και Ζ’ (ΕΣΠΕ Κεντρ. Ελλάδας) για το πρωτάθλημα Γυναικών, σε περίπτωση κατά την οποία μέχρι την ημερομηνία λήξης των δηλώσεων συμμετοχής στο αντίστοιχο πρωτάθλημα, σωματεία ή τμήματα σωματείων συγχωνευτούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2725/99, το Δ.Σ. της Ένωσης θα καθορίσει τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στο αντίστοιχο πρωτάθλημα, εφαρμοζόμενου αναλογικά του άρθρου 10 του Κεφ. Β του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων.
.
/ .
- 7 -
6) Η αμοιβή των παραγόντων του αγώνα (Α’ διαιτητής, Β’ Διαιτητής, Σημειωτής) σε όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος βαρύνουν το γηπεδούχο σωματείο, το οποίο θα καταβάλει τα προβλεπόμενα ποσά, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στους παραπάνω πριν από την έναρξη του αγώνα, είτε απευθείας στους παράγοντες του αγώνα είτε μέσω της Ένωσης ή τοπικής επιτροπής.
Επίσης η μετακίνηση και διαμονή-διατροφή (όπου χρειάζεται) των παραπάνω παραγόντων του αγώνα βαρύνει το γηπεδούχο σωματείο, το οποίο θα καταβάλει τα αναλογούντα ποσά στους παραπάνω πριν από την έναρξη του αγώνα.
Σε περίπτωση που το γηπεδούχο σωματείο δεν καταβάλει τα προβλεπόμενα ποσά αμοιβής και τη δαπάνη μετακίνησης, διαμονής-διατροφής (όπου χρειάζεται) στους παράγοντες του αγώνα, ο αγώνας δεν θα διεξάγεται και η γηπεδούχος ομάδα θα χάνει τον αγώνα με 3-0 σετ και 75-0 πόντους. Σε περίπτωση που αυτό επαναληφθεί τρεις (3) φορές, τότε από τον επόμενο αγώνα η γηπεδούχος ομάδα θα μηδενίζεται, υπό την έννοια της μη παρουσίας στο γήπεδο (άρθρο 22 περ α. του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων με όλες τις εντεύθεν προβλεπόμενες βαθμολογικές συνέπειες.
7) Σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ. 1 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων, οι δαπάνες για τις μετακινήσεις των ομάδων, επιβαρύνουν τα σωματεία.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ
Πανελλήνια Πρωταθλήματα
Εφήβων(Νέων), Νεανίδων, Παίδων, Κορασίδων
1. Γενικός Κανόνας Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων
α) ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ. Σε περίπτωση που στην πόλη – έδρα κάποιου σωματείου δεν υπάρχει Κλειστό Γυμναστήριο, οι αγώνες θα διεξαχθούν στο κοντινότερο Κλειστό Γυμναστήριο που θα βρεθεί με ευθύνη του σωματείου, εκτός εάν συντρέχουν πολύ ειδικές περιπτώσεις τότε θα δίνεται έγκριση από την ΚΕΠ/ΕΟΠΕ.
β) Οι αγώνες της Α’ Φάσης μπορούν να διεξάγονται με διαιτητές που ανήκουν στην ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 29 του Κανονισμού Διαιτησίας.
γ) Στους αγώνες της Α’ Φάσης στους διαιτητές των αγώνων δεν καταβάλλεται αμοιβή. Οι διαιτητές δικαιούνται έξοδα κίνησης ή οδοιπορικά, τα οποία θα αποφασίζονται με συμφωνία της διοργανώτριας Ένωσης/ΤΕ με τον αντίστοιχο ΣΥΔΠΕ, τα οποία βαρύνουν το γηπεδούχο σωματείο και καταβάλλονται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, πριν από την έναρξη του αγώνα.
Σε περίπτωση που το γηπεδούχο σωματείο δεν καταβάλει τα προβλεπόμενα ποσά (έξοδα κίνησης ή οδοιπορικά) στους παράγοντες του αγώνα, ο αγώνας δεν θα διεξάγεται και η γηπεδούχος ομάδα θα χάνει τον αγώνα με 3-0 σετ και 75-0 πόντους. Σε περίπτωση που αυτό επαναληφθεί παραπάνω από τρεις (3) φορές τότε από τον επόμενο αγώνα η γηπεδούχος ομάδα θα μηδενίζεται, υπό την έννοια της μη παρουσίας στο γήπεδο (άρθρο 22 περ α. του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων με όλες τις εντεύθεν προβλεπόμενες βαθμολογικές συνέπειες.
δ) Το σύστημα διεξαγωγής για την Α’ Φάση του κάθε πρωταθλήματος θα καθοριστεί ανάλογα
. / .
- 8 -
με τον αριθμό των ομάδων που θα δηλώσουν συμμετοχή, ενώ δεν θα διεξαχθεί κανένα πρωτάθλημα με συμμετοχή λιγότερων από 4 ομάδες, εκτός εάν υπάρξει αίτημα από Ένωση/Τ.Ε. για διεξαγωγή πρωταθλήματος με λιγότερες από 4 ομάδες, το οποίο θα εκτιμήσει η ΚΕΠ/ΕΟΠΕ και αφού εξετάσει τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης Ένωσης/Τ.Ε. το εγκρίνει.
ε) Σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ. 1 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων, οι δαπάνες για τις μετακινήσεις των ομάδων, επιβαρύνουν τα σωματεία.
2. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ(ΝΕΩΝ) - ΝΕΑΝΙΔΩΝ
 Τα παραπάνω Πανελλήνια Πρωταθλήματα θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις:
Α’ Φάση: θα διεξαχθούν με μέριμνα και ευθύνη των Ενώσεων, εκτός της Ζ’ Περιφέρειας όπου ισχύουν τα αναγραφόμενα στη παρ. δ του Κεφαλαίου Β της παρούσας.
 Σύστημα Διεξαγωγής: Το σύστημα διεξαγωγής της Α’ Φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων(Νέων) – Νεανίδων θα καθοριστεί με τις Προκηρύξεις της κάθε Ένωσης/Τ.Ε.
 Χρόνος διεξαγωγής Α’ Φάσης: από 1/10/2014 έως 15/2/2015
Β’ Φάση: θα προκριθούν οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η θέση στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της ΕΣΠΑΑΑ, της ΕΣΠΕΔΑ, της ΕΠΕΣ Θεσ/νίκης, της ΕΣΠΕ Θράκης/Ανατ.Μακεδονίας, της ΕΣΠΕ Μακεδονίας, της ΕΣΠΕ Δυτ. Ελλάδας, της ΕΣΠΕ Κεντρ. Ελλάδας, της ΕΣΠΕ Πελοποννήσου, ΕΣΠΕ Κρήτης και της Ζ’ Περιφέρειας.
Σε περίπτωση που ομάδα που έχει προκριθεί, όπως παραπάνω, δεν δηλώσει συμμετοχή, αναπληρώνεται σύμφωνα με την τελική βαθμολογική θέση των ομάδων στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της Ένωσης/Περιφέρειας.
Ο χρόνος της προκριματικής, ημιτελικής και τελικής φάσης και ο τρόπος διεξαγωγής καθώς και τυχόν επιπλέον παροχές στις πρωταθλήτριες ομάδες θα καθοριστεί με Ειδική Συμπληρωματική Προκήρυξη.
Χρόνος διεξαγωγής: από 21/2 έως 8/3/2015
 Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων(Νέων) και Νεανίδων αγωνιστικής περιόδου θα μπορούν να πάρουν μέρος αθλητές που γεννήθηκαν από 1.1.1995 μέχρι 31.12.2000 και αθλήτριες που γεννήθηκαν από 1.1.1996 μέχρι 31.12.2000.
Την αγωνιστική περίοδο 2015-2016 θα μπορούν να πάρουν μέρος αθλητές που γεννήθηκαν από 1.1.1996 μέχρι 31.12.2001 και αθλήτριες που γεννήθηκαν από 1.1.1997 μέχρι 31.12.2001.
3. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ - ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
 Τα παραπάνω Πανελλήνια Πρωταθλήματα θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις:
Α’ Φάση: θα διεξαχθούν με μέριμνα και ευθύνη των Ενώσεων, εκτός της Ζ’ Περιφέρειας όπου ισχύουν τα αναγραφόμενα στη παρ. δ του Κεφαλαίου Β της παρούσας.
 Σύστημα Διεξαγωγής: Το σύστημα διεξαγωγής της Α’ Φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παίδων – Κορασίδων θα καθοριστεί με τις Ειδικές Προκηρύξεις της κάθε Ένωσης/Τ.Ε.
 Χρόνος διεξαγωγής Α’ Φάσης: από 1/10/2014 έως 5/4/2015
Εφιστάται η προσοχή στις Ενώσεις/Τ.Ε. να γίνει ο κατάλληλος προγραμματισμός ώστε να τελειώσουν έγκαιρα οι αγώνες της Α’ Φάσης.
Επίσης, παρακαλούνται οι Ενώσεις/Τ.Ε. κατά την προετοιμασία τους συστήματος διεξαγωγής να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί ο μεγαλύτερος κατά το
. / .
- 9 -
δυνατόν αριθμός αγώνων ανά σωματείο καθώς και η διάρκεια των αγώνων ακόμα και για τα σωματεία που δεν θα προκριθούν σε επόμενη φάση της Α’ Φάσης προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμετοχή των αθλητών/τριών σε αγώνες για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι αυτό εφικτό.
Β’ Φάση: θα προκριθούν δέκα έξι ομάδες ως εξής:
α) οι ομάδες που κατέλαβαν στην Α’ Φάση την 1η θέση στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της ΕΣΠΑΑΑ, της ΕΣΠΕΔΑ, της ΕΠΕΣ Θεσ/νίκης, της ΕΣΠΕ Θράκης/Ανατ.Μακεδονίας, της ΕΣΠΕ Μακεδονίας, της ΕΣΠΕ Δυτ. Ελλάδας, της ΕΣΠΕ Κεντρ. Ελλάδας, της ΕΣΠΕ Πελοποννήσου, της ΕΣΠΕ Κρήτης και της Ζ’ Περιφέρειας (10 ομάδες)
β) λαμβάνοντας υπόψη τις εκπροσωπήσεις των Ενώσεων/Τ.Ε. στην Τελική Φάση των αντίστοιχων Πανελληνίων Πρωταθλημάτων 2013-2014, οι ομάδες που θα κατέλαβαν στην Α’ Φάση την 2η ή και την 3η θέση (εάν η ίδια Ένωση/Περιφέρεια στην Τελική Φάση εκπροσωπήθηκε με δύο ομάδες) στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της Ένωσης στην Α’ Φάση (4 ομάδες)
γ) λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των ομάδων που συμμετείχαν ανά Ένωση/Περιφέρεια, οι ομάδες που κατέλαβαν τη 2η θέση ή και την 3η θέση (εάν η ίδια Ένωση/Περιφέρεια εκπροσωπήθηκε στην Τελική Φάση την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο) στην Α’ Φάση στο αντίστοιχο πρωτάθλημα με τις περισσότερες συμμετοχές (2 ομάδες).
Σε περίπτωση που ομάδα που έχει προκριθεί, όπως παραπάνω, δεν δηλώσει συμμετοχή, τότε τη θέση της καταλαμβάνει η ομάδα που τερμάτισε στην υψηλότερη θέση μεταξύ των ομάδων που δεν προκρίθηκαν στην Β’ Φάση από το αντίστοιχο πρωτάθλημα της Ένωσης/Περιφέρειας.
Ο χρόνος της προημιτελικής, ημιτελικής και τελικής φάσης και ο τρόπος διεξαγωγής θα καθοριστεί με Ειδική Συμπληρωματική Προκήρυξη.
Χρόνος διεξαγωγής: από 24/4 – 3/5/2015
 Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων και Κορασίδων αγωνιστικής περιόδου 2014-2015 θα μπορούν να πάρουν μέρος αθλητές που γεννήθηκαν από 1.1.1997 μέχρι 31.12.2002 και αθλήτριες που γεννήθηκαν από 1.1.1998 μέχρι 31.12.2001
Την αγωνιστική περίοδο 2015-2016 θα μπορούν να πάρουν μέρος αθλητές που γεννήθηκαν από 1.1.1999 μέχρι 31.12.2003 και αθλήτριες που γεννήθηκαν από 1.1.1999 μέχρι 31.12.2002
 Το ύψος του φιλέ είναι αυτό που προβλέπεται από τους Κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βόλλεϋ (FIVB) δηλ. Για τα αγόρια 2,43 m και για τα κορίτσια 2,24 m.
4. Συμμετοχή σωματείων στην Α’ Φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παίδων και Κορασίδων με δύο ομάδες
Τα σωματεία θα μπορούν να συμμετέχουν στην Α’ Φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παίδων – Κορασίδων και με δύο διαφορετικές ομάδες.
α) Για την συμμετοχή σωματείων με δύο ομάδες στα αντίστοιχα πρωταθλήματα της ΕΣΠΕ Θράκης/Ανατ.Μακεδονίας, ΕΣΠΕ Μακεδονίας, ΕΣΠΕ Δυτ. Ελλάδας, ΕΣΠΕ Κεντρ. Ελλάδας, ΕΣΠΕ Πελοποννήσου, ΕΣΠΕ Κρήτης και των Τ.Ε. της Ζ’ Περιφέρειας, απαιτείται:
1) Το σωματείο πρέπει να καταθέσει στην Ένωση/Τ.Ε., πριν την κλήρωση των αγώνων, για θεώρηση, αναλυτική κατάσταση με τα ονόματα των αθλητών-τριών που θα αγωνίζονται σε κάθε ομάδα.
Η θεωρημένη αυτή κατάσταση θα κατατίθεται μαζί με τα δελτία αθλητών-τριών στους διαιτητές των αγώνων για έλεγχο
2) Οι δύο ομάδες υποχρεωτικά να αγωνίζονται σε διαφορετικό όμιλο.
. / .
- 10 -
3) Η μετακίνηση αθλητών-τριών από την μία ομάδα στην άλλη απαγορεύεται και συνιστά αντικανονική συμμετοχή.
4) Σε περίπτωση που κάποια από τις δύο ομάδες αποκλειστεί από το πρωτάθλημα λόγω μηδενισμών (στις περιπτώσεις που προβλέπονται από την Γενική Προκήρυξη) θα ισχύσουν τα όσα αναφέρονται στην περ. 4ε του παρόντος Κεφαλαίου δηλ. αφαίρεση τριών βαθμών από το πρωτάθλημα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου (2014-2015) στην κατηγορία που θα ανήκει και η ομάδα θα αποβληθεί από το πρωτάθλημα. Οι αθλητές-τριες της ομάδας αυτής δεν θα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στους αγώνες της άλλης ομάδας.
5) Εάν στην Β’ φάση του πρωταθλήματος στην Ένωση/Τ.Ε. προκριθούν και οι δύο ομάδες, τότε το σωματείο θα επιλέξει μία μόνο ομάδα για να συμμετάσχει και η άλλη ομάδα θα αποχωρήσει και την θέση της θα λάβει η ομάδα με την αμέσως ανώτερη βαθμολογία. Το σωματείο θα έχει το δικαίωμα στην ομάδα που θα συμμετάσχει στις επόμενες φάσεις του πρωταθλήματος να επιλέξει αθλητές-τριες και από την ομάδα που έχει αποκλειστεί.
β) Στα αντίστοιχα πρωταθλήματα της ΕΣΠΑΑΑ, ΕΣΠΕΔΑ και ΕΠΕΣ Θεσ/νίκης η συμμετοχή της δεύτερης ή τρίτης ομάδας σωματείου θα είναι εκτός συναγωνισμού. Οι ομάδες αυτές θα συμμετάσχουν σε ομίλους όπου θα συμμετέχουν μόνο οι δεύτερες ή τρίτες ομάδες. Οι αθλητές/τριες που μετέχουν στην 1η ομάδα δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην 2η ή στην 3η ομάδα του σωματείου. Τα σωματεία που δηλώσουν συμμετοχή με περισσότερες από μία ομάδες, θα πρέπει να καταθέτουν στην Ένωση πριν από την έναρξη του αντίστοιχου πρωταθλήματος ονομαστική κατάσταση των αθλητών/τριών της 1ης ομάδας. Αθλητής/τρια της 2ης και της 3ης ομάδας μπορεί κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος να συμπεριληφθεί στην 1η ομάδα με συμπληρωματική κατάσταση και δεν θα έχει πλέον το δικαίωμα να αγωνίζεται με τη 2η ή την 3η ομάδα του σωματείου. Παραβίαση των παραπάνω συνιστά αντικανονική συμμετοχή.
5. Γενικά περί Πανελληνίων Πρωταθλημάτων
α) Η ΕΟΠΕ μεταβιβάζει στις Ενώσεις/Τ.Ε. την αρμοδιότητα για την έκδοση Προκήρυξης, στην οποία θα καθορίζονται οι ειδικοί όροι διεξαγωγής της Α’ Φάσης. Η προκήρυξη θα τελεί υπό την έγκριση της ΕΟΠΕ. Για την ημερομηνία κατάθεσης αυτής στην ΕΟΠΕ καθώς και των δηλώσεων συμμετοχής ισχύουν τα αναφερόμενα στο Κεφ. Β παρ. β της παρούσας. Σε αντίθετη περίπτωση η διεξαγωγή των αγώνων αυτών θα θεωρούνται ΑΚΥΡΟΙ με όλες τις εντεύθεν συνέπειες (π.χ. μη πρόκριση ομάδων στην επόμενη φάση, μη καταβολή οδοιπορικών εξόδων ομάδων, διαιτητών κλπ).
Η Ε.Ο.ΠΕ. έχει το δικαίωμα να συμπεριλάβει στην Α’ Φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, μεμονωμένες ομάδες άλλης περιφέρειας, στην οποία δεν διοργανώνεται πρωτάθλημα.
β) Ως προσέλευση ομάδας στους αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων (νέων), Νεανίδων, Παίδων & Κορασίδων θεωρείται μόνο η παρουσίαση στο γήπεδο παιδιάς, με αθλητική περιβολή το λιγότερο έξι (6) αθλητών-τριών, όπως ορίζουν οι κανονισμοί.
γ) Για τα ΤΑΠ της Α1 Εθνικής κατ. Ανδρών και Α2 Εθνικής κατ. Ανδρών η συμμετοχή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων(Νέων) και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων είναι υποχρεωτική.
δ) Τα σωματεία που θα δηλώσουν συμμετοχή στην Α’ Φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων(Νέων) – Νεανίδων και στην Α’ Φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Παίδων – Κορασίδων ανεξάρτητα από την Κατηγορία που ανήκουν, είναι υποχρεωμένα να λάβουν μέρος και να συνεχίσουν να αγωνίζονται σε όλο το Αγωνιστικό πρόγραμμα του πρωταθλήματος.
. / .
- 11 -
Από την αγωνιστική περίοδο 2015-2016 για τα σωματεία της Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών η συμμετοχή στο πρωτάθλημα Παίδων είναι υποχρεωτική.
ε) Στο σωματείο που δηλώσει συμμετοχή και δεν συμμετάσχει ή μηδενιστεί σε ΔΥΟ αγώνες στην Α’ ή Β’ Φάση, διαδοχικά ή διακεκομμένα, για οποιαδήποτε αιτία από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο Κεφ. Ε άρθρο 22 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων ή αποχωρήσει από το πρωτάθλημα, θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης τριών (-3) βαθμών από το Πρωτάθλημα της Κατηγορίας (Ανδρών ή Γυναικών αντίστοιχα) που θα ανήκει την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο (2014-2015), ενώ συγχρόνως η ομάδα (Εφήβων ή Νεανίδων ή Παίδων ή Κορασίδων) θα αποβάλλεται από το τρέχον πρωτάθλημα (Κεφ. Ε άρθρο 23 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων). Σε περίπτωση που η αφαίρεση των τριών βαθμών από τα πρωταθλήματα Ανδρών ή Γυναικών, αντίστοιχα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, η ποινή θα εφαρμοστεί την επόμενη αγωνιστική περίοδο 2015-2016.
γ) Στους αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων(νέων) – Νεανίδων και Παίδων - Κορασίδων θα ισχύσει η βαθμολογία που προβλέπεται στο Κεφ. Ε άρθρο 19 περ. 1α του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Για τις περιπτώσεις υπολογισμού των θέσεων σε περίπτωση ισοβαθμίας, ισχύουν τα αναφερόμενα στο Κεφάλαιο Β παρ. η3 της παρούσας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ
Τοπικά Πρωταθλήματα
Ανδρών, Γυναικών, Παμπαίδων, Παγκορασίδων
Τουρνουά Μίνι Βόλεϊ
1. ΑΝΔΡΩΝ - ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Τοπική κατηγορία ΕΣΠΑΑΑ, ΕΣΠΕΔΑ, ΕΠΕΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, ΕΣΠΕ ΚΕΝΤΡ. ΕΛΛΑΔΑΣ (μόνο Γυναικών), ΕΣΠΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ και Τοπική Κατηγορία 2 Κατηγορία ΕΣΠΑΑΑ και ΕΠΕΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
α) Χρόνος και λοιποί όροι διεξαγωγής θα καθοριστούν με Ειδικές Προκηρύξεις, οι οποίες τελούν υπό την έγκριση της ΕΟΠΕ. Για την ημερομηνία κατάθεσης αυτής στην ΕΟΠΕ καθώς και των δηλώσεων συμμετοχής ισχύουν τα αναφερόμενα στο Κεφ. Β παρ. β της παρούσας. Σε αντίθετη περίπτωση η διεξαγωγή των αγώνων αυτών θα θεωρούνται ΑΚΥΡΟΙ με όλες τις εντεύθεν συνέπειες (π.χ. μη πρόκριση ομάδων στην επόμενη φάση, μη καταβολή οδοιπορικών εξόδων ομάδων, διαιτητών κλπ).
Συμμετέχουν οι ομάδες που ανήκουν στην κατηγορία αυτή.
β) Ο αριθμός των ομάδων που θα ανέλθουν στη Β’ Εθνική Κατηγορία - Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα (ανά όμιλο) από την Τοπική Κατηγορία της Ένωσης, θα ανακοινωθεί με την Ειδική Προκήρυξη της Β’ Εθνικής Κατηγορίας – Εθνικού Περιφερειακού Πρωταθλήματος, μετά από σχετική εισήγηση της διοργανώτριας Ένωσης. Ομοίως το ίδιο θα ισχύει και για τον αριθμό των ομάδων που θα υποβιβαστούν στην Τοπική Κατηγορία.
γ) Ως προσέλευση ομάδας στους αγώνες θεωρείται μόνο η παρουσίαση στο γήπεδο παιδιάς, με αθλητική περιβολή το λιγότερο έξι (6) αθλητών-τριών, όπως ορίζουν οι κανονισμοί.
. / .
- 12 -
δ) Στα πρωταθλήματα θα ισχύσει η βαθμολογία που προβλέπεται στο Κεφ. Ε άρθρο 19 περ. 1β του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Για τις περιπτώσεις υπολογισμού των θέσεων σε περίπτωση ισοβαθμίας, ισχύουν τα αναφερόμενα στο Κεφάλαιο Β παρ. ε3 της παρούσας.
ε) Η αμοιβή των παραγόντων του αγώνα (Α’ διαιτητής, Β’ Διαιτητής, Σημειωτής) σε όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος βαρύνουν το γηπεδούχο σωματείο, το οποίο θα καταβάλει τα προβλεπόμενα ποσά, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στους παραπάνω πριν από την έναρξη του αγώνα, είτε απευθείας στους παράγοντες του αγώνα είτε μέσω της Ένωσης ή τοπικής επιτροπής.
Επίσης η μετακίνηση και διαμονή-διατροφή (όπου χρειάζεται) των παραπάνω παραγόντων του αγώνα βαρύνει το γηπεδούχο σωματείο, το οποίο θα καταβάλει τα αναλογούντα ποσά στους παραπάνω πριν από την έναρξη του αγώνα.
Σε περίπτωση που το γηπεδούχο σωματείο δεν καταβάλει τα προβλεπόμενα ποσά αμοιβής και τη δαπάνη μετακίνησης, διαμονής-διατροφής (όπου χρειάζεται) στους παράγοντες του αγώνα, ο αγώνας δεν θα διεξάγεται και η γηπεδούχος ομάδα θα χάνει τον αγώνα με 3-0 σετ και 75-0 πόντους. Σε περίπτωση που αυτό επαναληφθεί τρεις (3) φορές, τότε από τον επόμενο αγώνα η γηπεδούχος ομάδα θα μηδενίζεται, υπό την έννοια της μη παρουσίας στο γήπεδο (άρθρο 22 περ α. του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων με όλες τις εντεύθεν προβλεπόμενες βαθμολογικές συνέπειες.
στ) Σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ. 1 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων, οι δαπάνες για τις μετακινήσεις των ομάδων, επιβαρύνουν τα σωματεία.
2. ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ - ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
 Τα παραπάνω πρωταθλήματα θα διεξαχθούν με μέριμνα και ευθύνη των Ενώσεων.
Χρόνος διεξαγωγής: από 1/10/2014 έως 17/5/2015
 Για τη Ζ’ Περιφέρεια ισχύουν τα αναγραφόμενα στα πρωταθλήματα Ανδρών-Γυναικών.
Το σύστημα διεξαγωγής ο τρόπος και ο χρόνος θα καθοριστεί με την Ειδική Προκήρυξη.
Εφιστάται στις Ενώσεις/ΤΕ η προσοχή στην έγκαιρη έναρξη των πρωταθλημάτων Παμπαίδων – Παγκορασίδων η οποία δεν μπορεί να είναι αργότερα από 1/12/2014.
Επίσης, παρακαλούνται οι Ενώσεις/Τ.Ε. κατά την προετοιμασία τους συστήματος διεξαγωγής να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί ο μεγαλύτερος κατά το δυνατόν αριθμός αγώνων ανά σωματείο καθώς και η διάρκεια των αγώνων ακόμα και για τα σωματεία που δεν θα προκριθούν σε επόμενη φάση του πρωταθλήματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμετοχή των αθλητών/τριών σε αγώνες για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι αυτό εφικτό.
 Η Ε.Ο.ΠΕ. έχει το δικαίωμα να συμπεριλάβει στο Τοπικό-Περιφερειακό Πρωτάθλημα, μεμονωμένες ομάδες άλλης περιφέρειας, στην οποία δεν διοργανώνεται πρωτάθλημα.
 Ως προσέλευση ομάδας στους αγώνες των πρωταθλημάτων Παμπαίδων & Παγκορασίδων θεωρείται μόνο η παρουσίαση στο γήπεδο παιδιάς, με αθλητική περιβολή το λιγότερο έξι (6) αθλητών-τριών, όπως ορίζουν οι κανονισμοί.
 Οι αγώνες μπορούν να διεξάγονται με διαιτητές που ανήκουν στην ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 29 του Κανονισμού Διαιτησίας.
 Στους διαιτητές των αγώνων δεν καταβάλλεται αμοιβή. Οι διαιτητές δικαιούνται έξοδα κίνησης ή οδοιπορικά, τα οποία μπορούν να αποφασίζονται ελεύθερα με συμφωνία της διοργανώτριας Ένωσης/ΤΕ με τον αντίστοιχο ΣΥΔΠΕ, τα οποία βαρύνουν το γηπεδούχο
. / .
- 13 -
σωματείο και καταβάλλονται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, πριν από την έναρξη του αγώνα.
 Οι Ενώσεις (και οι Τ.Ε. μετά από έγκριση της ΕΟΠΕ) διατηρούν το δικαίωμα να αποφασίσουν τη διεξαγωγή των αγώνων των τοπικών-περιφερειακών πρωταθλημάτων, κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στους Κανονισμούς της ΕΟΠΕ, για θέματα διαιτησίας.
Στην περίπτωση αυτή (διεξαγωγή αγώνα χωρίς επίσημους διαιτητές ή με διαιτητές της ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ) απαιτείται να συντρέχουν σωρευτικά τα παρακάτω: α) μετά από προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ. της διοργανώτριας αρχής του οικείου πρωταθλήματος και β) οι δύο διαγωνιζόμενες ομάδες να έχουν αφενός μεν αποδεχθεί το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που θα διευθύνουν τον αγώνα (είτε αθλητές είτε προπονητές είτε παράγοντες είτε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο) αφετέρου δε πριν την έναρξη του αγώνα έχει βεβαιωθεί αυτό στο Φ.Α. με την υπογραφή του αρχηγού αθλητή-τριας κάθε ομάδας (και η επικύρωση του αντίστοιχου Φ.Α.).
 Σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ. 1 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων, οι δαπάνες για τις μετακινήσεις των ομάδων, επιβαρύνουν τα σωματεία.
 Σύστημα Διεξαγωγής: Το σύστημα διεξαγωγής των πρωταθλημάτων Παμπαίδων - Παγκορασίδων θα καθοριστεί με τις Ειδικές Προκηρύξεις. Στο σωματείο που δηλώσει συμμετοχή και δεν συμμετάσχει ή μηδενιστεί σε ΔΥΟ αγώνες, διαδοχικά ή διακεκομμένα, για οποιαδήποτε αιτία από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο Κεφ. Ε άρθρο 22 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων ή αποχωρήσει από το πρωτάθλημα, θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης τριών (-3) βαθμών από το Πρωτάθλημα της Κατηγορίας (Ανδρών ή Γυναικών αντίστοιχα) που θα ανήκει την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο (2014-2015), ενώ συγχρόνως η ομάδα (Παμπαίδων ή Παγκορασίδων) θα αποβάλλεται από το τρέχον πρωτάθλημα (Κεφ. Ε άρθρο 23 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων). Σε περίπτωση που η αφαίρεση των τριών βαθμών από τα πρωταθλήματα Ανδρών ή Γυναικών, αντίστοιχα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, η ποινή θα εφαρμοστεί την επόμενη αγωνιστική περίοδο 2015-2016. Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που το αντίστοιχο πρωτάθλημα Παμπαίδων ή Παγκορασίδων διεξάγεται χωρίς επίσημους διαιτητές ή διαιτητές της ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην περ. β της παρ. 3 του παρόντος Κεφαλαίου.
 Για τον αριθμό των ομάδων ανά σωματείο που θα μπορούν να συμμετέχουν στα Τοπικά Πρωταθλήματα Παμπαίδων-Παγκορασίδων, αρμόδιες να αποφασίσουν είναι οι Ενώσεις, κατόπιν εγκρίσεως των όρων συμμετοχής και διεξαγωγής από την ΕΟΠΕ. Για τους όρους συμμετοχής των ομάδων αυτών στα πρωταθλήματα θα ισχύουν τα προβλεπόμενα στο Κεφ. Γ περ. 3 της παρούσας.
 Κανόνες Αγώνων:
1. δεν επιτρέπεται συμμετοχή αθλητή / αθλήτριας σαν Libero
2. σε περίπτωση συμμετοχής 2ης και 3ης ομάδας στα Πρωταθλήματα Παμπαίδων – Παγκορασίδων, αυτές θα χρησιμοποιούν υποχρεωτικά δυο (2) έως έξι (6) πασαδόροι (χωρίς διείσδυση) και δεν θα επιτρέπεται η χρησιμοποίηση μόνο ενός πασαδόρου. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει στην 1η ομάδα κάθε Σωματείου, μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιηθεί και ένας (1) πασαδόρος (σύστημα 5:1)
3. σε περίπτωση συμμετοχής 2ης και 3ης ομάδας στα Πρωταθλήματα Παμπαίδων – Παγκορασίδων, δεν θα επιτρέπεται σέρβις των αθλητών / αθλητριών με άλμα. Σε περίπτωση που αθλητής/τρια κάνει σέρβις με άλμα η ομάδα χάνει τον πόντο.
 Στα πρωταθλήματα θα ισχύσει η βαθμολογία που προβλέπεται στο Κεφ. Ε άρθρο 19 περ. 1α του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Για τις περιπτώσεις υπολογισμού των θέσεων σε περίπτωση ισοβαθμίας, ισχύουν τα αναφερόμενα στο Κεφάλαιο Β παρ. ε3 (εκτός της περ. 5α) της παρούσας.
. / .
- 14 -
 Στα πρωταθλήματα Παμπαίδων και Παγκορασίδων αγωνιστικής περιόδου 2014-2015 θα μπορούν να αγωνίζονται αθλητές που γεννήθηκαν από 1.1.1999 και μετά και αθλήτριες που γεννήθηκαν από 1.1.2000 και μετά.
Την αγωνιστική περίοδο 2015-2016 θα μπορούν να πάρουν μέρος αθλητές που γεννήθηκαν από 1.1.2000 και μετά και αθλήτριες που γεννήθηκαν από 1.1.2001 και μετά.
 Το ύψος του φιλέ καθορίζεται για αγόρια 2,35 μ. και για τα κορίτσια 2,20 μέτρα.
3. Γενικά περί Τοπικών Πρωταθλημάτων
α) ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ. Σε περίπτωση που στην πόλη – έδρα κάποιου σωματείου δεν υπάρχει Κλειστό Γυμναστήριο, οι αγώνες θα διεξαχθούν στο κοντινότερο Κλειστό Γυμναστήριο που θα βρεθεί με ευθύνη του σωματείου, εκτός εάν συντρέχουν πολύ ειδικές περιπτώσεις τότε θα δίνεται έγκριση από την ΚΕΠ/ΕΟΠΕ.
4. ΜΙΝΙ - ΒΟΛΕΪ
 Όλοι οι αγώνες Μίνι Βόλεϊ θα γίνονται σε δύο (2) περιόδους: Σεπτέμβριος – Νοέμβριος (1η Περίοδος), Μάρτιος – Ιούνιος (2η Περίοδος)
 Οι αγώνες Μίνι Βόλεϊ θα διεξάγονται με μορφή Τουρνουά και με συμμετοχή τεσσάρων (4) έως έξι (6) ομάδων από όμορες περιοχές, με μέριμνα και ευθύνη των Ενώσεων ή Τοπικών Επιτροπών, όπου υπάρχουν, ή Οργανωτικών Επιτροπών που διορίζονται από τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας, στις περιφέρειες όπου δεν υπάρχουν Ενώσεις ή Τοπικές Επιτροπές.
 Η κάθε Ένωση / Τοπική Επιτροπή πρέπει να διοργανώσει υποχρεωτικά δύο (2) μεγάλα τουρνουά Μίνι Βόλεϊ με συμμετοχή όλων των ομάδων της Ένωσης στο τέλος κάθε περιόδου. Σε αντίθετη περίπτωση το ΔΣ θα μπορεί με απόφασή του να περιορίζει το εγκεκριμένο ποσό επιχορήγησης της Ένωσης/Τοπικής Επιτροπής.
 Το έτος 2015, θα διεξαχθούν από την ΕΟΠΕ δύο (2) μεγάλες μαζικές διοργανώσεις Μίνι Βόλεϊ. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί το μήνα Μάιο και θα σηματοδοτεί τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου 2014-2015 και η δεύτερη το μήνα Σεπτέμβριο και θα σηματοδοτεί την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2015-2016.
Στις ημερομηνίες που θα οριστούν οι διοργανώσεις αυτές, δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή καμίας άλλης διοργάνωσης Μίνι Βόλεϊ.
 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
Τα Τουρνουά Μίνι Βόλεϊ την αγωνιστική περίοδο 2013-2014 θα διεξαχθούν σε τρία αγωνιστικά επίπεδα με τους πιο κάτω κανονισμούς:
α) Μίνι Βόλεϊ 1 (Family Game – 1ο επίπεδο δεξιοτήτων-Δοκιμαστικό)
Ηλικιακή κατηγορία: 6-8 ετών (Α’ & Β΄ Δημοτικού). Δεκτά είναι και τα παιδιά νηπιακής ηλικίας.
Διαστάσεις γηπέδου: 4.5μ. Χ 4.5μ.
Ύψος φιλέ: 1.50-1.80 μ (εξαρτάται από την ηλικία των παιδιών)
Βάρος μπάλας: 70-100γρ.
Διάρκεια αγώνα: 10΄
Τρόπος παιχνιδιού: 3Χ3 αθλητές
Οι αθλητές πριν την έναρξη του αγώνα παίρνουν από τον εμψυχωτή τους τον αριθμό τους (1,2,3). Ξεκινά το παιχνίδι ο Νο 1
. / .
- 15 -
αθλητής της Α ομάδας που τοποθετεί το σώμα του ένα μέτρο μακριά απο το φιλέ (καλό είναι να υπάρχει ένα σημάδι κάτω). Κρατώντας τη μπάλα στα χέρια του απο κάτω (θέση μανσέτας) την ελευθερώνει κάθετα προς τα πάνω και την χτυπάει με το ένα χέρι προς τη ζώνη της αντίπαλης ομάδας (ομάδα Β). Η Β ομάδα κερδίζει πόντο α) αν πιάσει τη μπάλα στον αέρα ή β) αν γίνει λάθος απο την Α ομάδα (πχ πέρασμα άουτ ή κάτω από το φιλέ). Η Α ομάδα κερδίζει πόντο α) αν η μπάλα μετά την επίθεση του αθλητή 1 καταλήξει στον αγωνιστικό χώρο της ομάδας Β. Το παιχνίδι συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο και με τον αθλητή Νο1 της Β ομάδας. Ακολουθεί ο αθλητής Νο 2 της Α ομάδας κοκ
Σε περίπτωση παρουσίας νηπίων αλλά και παιδιών που δεν έχουν κατακτήσει τη δεξιότητα «ελευθερώνω στον εαυτό μου κάθετα προς τα πάνω και χτυπώ τη μπάλα με το ένα χέρι» υπάρχει ο εμψυχωτής που θα έχει το ρόλο της έναρξης του παιχνιδιού (θα ελευθερώνει τη μπάλα στο παιδί που έχει σειρά να επιτεθεί). Αν και αυτό είναι δύσκολο για κάποια παιδιά τότε ο εμψυχωτής θα πρέπει να κρατά τη μπάλα στον αέρα με το ένα του χέρι και το παιδί να δοκιμάζει με στημένη μπάλα που είναι πιο εύκολος στόχος
Ο εμψυχωτής σε κάθε περίπτωση είναι κοντά στους αθλητές για να υποστηρίζει τα παιδιά στη προσπάθειά τους, να μετράει το σκορ αλλά και το χρόνο διάρκειας του αγώνα (10 λεπτά).
β) Μίνι Βόλεϊ 2 (Δεύτερο επίπεδο δεξιοτήτων)
Ηλικιακή κατηγορία: 9-10 ετών (Γ’ & Δ’ Δημοτικού). Δεκτά είναι και τα παιδιά 8 ετών (Β’ Δημοτικού) αν οι δεξιότητές τους δικαιολογούν τη συμμετοχή τους σε αυτό το επίπεδο.
Διαστάσεις γηπέδου: 4.5μ. Χ 4.5μ.
Ύψος φιλέ: 2.00μ.
Βάρος μπάλας: 180-210γρ ή 230 γρ.
Διάρκεια αγώνα: 1 Σετ στους 25 πόντους ή 2 νικηφόρα σετ στους 15 πόντους.
Τρόπος παιχνιδιού: 3Χ3 αθλητές. Πιάσιμο/πέταγμα (πάσα από επάνω) της μπάλας (χωρίς βήματα) ή πιάσιμο/πέταγμα (πάσα από επάνω) μόνο της 1ης μπάλας.
Υποχρεωτική αλλαγή παίκτη σε κάθε περιστροφή στη θέση του σέρβις (δηλαδή να μπαίνει με τη σειρά ένας/μια αναπληρωματικός/ή με σκοπό να συμμετέχουν εξίσου όλα τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού).
Σέρβις μόνο από κάτω.
γ) Μίνι Βόλεϊ 3 (καλύτερο επίπεδο δεξιοτήτων)
Ηλικιακή κατηγορία: 11-12 ετών (Ε’ & ΣΤ’ Δημοτικού). Δεκτά είναι και μικρότερα παιδιά 10 ετών αν οι δεξιότητές τους δικαιολογούν τη συμμετοχή τους σε αυτό το επίπεδο.
Διαστάσεις γηπέδου: 4,5μ. Χ 6μ. Ύψος φιλέ: 2.10μ.
Βάρος μπάλας: 230 γρ. Ή κανονικό (280γρ) αν δεν υπάρχει η πρώτη κατηγορία μπάλας.
Διάρκεια αγώνα: 2 νικηφόρα σετ 25 πόντων.
Τρόπος παιχνιδιού: 3Χ3 Αγόρια/Κορίτσια
 Ισχύουν οι κανονισμοί του αγωνιστικού Βόλεϊ (περιστροφή αθλητών).
. / .
- 16 -
 Σέρβις: Μόνο από κάτω ή εναλλάξ από πάνω και από κάτω.
 Αναλυτικά για το εναλλάξ σέρβις:
o Ο/η αθλητής/τρια που πραγματοποιεί σέρβις από πάνω και η ομάδα του/της κερδίσει πόντο (με οποιονδήποτε τρόπο), εκτελεί το επόμενο σερβίς του/της από κάτω.
o Η εναλλαγή στο είδος σέρβις (από πάνω και από κάτω) συνεχίζεται όσο σερβίρει ο ίδιος/α αθλητής/τρια.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε
ΚΥΠΕΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
1. ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝΔΡΩΝ
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι ομάδες όλων των Κατηγοριών (Εθνικών και Τοπικών). Ο τρόπος και ο χρόνος διεξαγωγής ανά Φάση θα καθοριστεί με την Ειδική Προκήρυξη.
Το Final 4 του Κυπέλλου θα διεξαχθεί 14-15/3/2015.
2. ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι ομάδες όλων των Κατηγοριών (Εθνικών και Τοπικών). Ο τρόπος και ο χρόνος διεξαγωγής ανά Φάση θα καθοριστεί με την Ειδική Προκήρυξη.
Το Final 4 του Κυπέλλου θα διεξαχθεί 28-29/3/2015.
3. ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Τα Κύπελλα Ελλάδας Ανδρών και Γυναικών θα διεξαχθούν σε τρεις φάσεις:
Α’ Φάση: θα συμμετάσχουν μόνο ομάδες του Εθνικού Περιφερειακού Πρωταθλήματος και των Τοπικών Πρωταθλημάτων Ανδρών και Γυναικών, όπου υπάρχουν. Την ευθύνη για τη διοργάνωση των αγώνων αυτών θα έχουν οι αντίστοιχες Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές.
Β’ Φάση: θα συμμετάσχουν οι ομάδες που προκρίθηκαν από την Α’ Φάση και οι ομάδες της Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών και της Α2 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών, αντίστοιχα. Την ευθύνη για τη διοργάνωση των αγώνων αυτών θα έχει η ΚΕΠ/ΕΟΠΕ.
Γ’ Φάση: θα συμμετάσχουν οι ομάδες που προκρίθηκαν από τη Β’ Φάση και οι ομάδες της Α1 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών και της Α1 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών, αντίστοιχα. Την ευθύνη για τη διοργάνωση των αγώνων αυτών θα έχει η ΚΕΠ/ΕΟΠΕ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ
ΛΟΙΠΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
1. Super Cup Ανδρών και Γυναικών
Θα διεξαχθεί αγώνας μεταξύ της Πρωταθλήτριας Ομάδας και της Κυπελλούχου ομάδας, εφόσον το επιτρέπουν οι αγωνιστικές συνθήκες. Ο χρόνος και ο τόπος θα γίνει έγκαιρα γνωστός.
Την αρμοδιότητα της διοργάνωσης του Super Cup Ανδρών έχουν η ΕΟΠΕ και η ΕΣΑΠ, ενώ του Super Cup Γυναικών η ΕΟΠΕ
. / .
- 17 -
2. All Star Game Ανδρών και Γυναικών
Ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής τους θα γίνει έγκαιρα γνωστός
Την αρμοδιότητα της διοργάνωσης του All Star Game Αδνρών έχει η ΕΣΑΠ, ενώ του All Star Game Γυναικών η ΕΟΠΕ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ
ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ
ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ/Τ.Ε.
α) Η ΕΟΠΕ θα ανακοινώσει πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων τα ποσά που θα διατεθούν, ως επιχορήγηση, σε κάθε Ένωση για το σύνολο των πρωταθλημάτων αρμοδιότητάς της, όπως αυτά περιγράφονται στα Κεφ. Β’, Γ’ και Δ’ της παρούσας, την κατανομή των οποίων ανά πρωτάθλημα θα κάνει το ΔΣ της κάθε Ένωσης.
β) Oι Ειδικές Προκηρύξεις όλων των πρωταθλημάτων υποβάλλονται υποχρεωτικά για έγκριση στην ΕΟΠΕ. Το Δ.Σ./Ε.Ο.ΠΕ. ή η Ε.Ε./Ε.Ο.ΠΕ. επιλαμβάνεται κάθε σχετικής προκήρυξης με κριτήρια το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του αθλήματος και τον οικονομικό προϋπολογισμό έτους 2012 αναφορικά με τις ανωτέρω διοργανώσεις και ακολούθως ανακοινώνει εγγράφως στους διοργανωτές την έγκριση ή τη μη έγκριση των προκηρύξεων που υποβλήθηκαν.
γ) Σε περίπτωση διεξαγωγής πρωταθλήματος του οποίου η προκήρυξη δεν θα έχει προηγουμένως εγκριθεί από την ΕΟΠΕ, σύμφωνα με τα στην προηγούμενη παράγραφο οριζόμενα, ή δεν έχει γίνει εναρμόνιση στη διάταξη του άρθρου 43 παρ. 1 του ν. 2725/1999 όπως ισχύει, η όλη διοργάνωση θεωρείται ΑΚΥΡΗ, με όλες τις εντεύθεν συνέπειες (π.χ. μη πρόκριση ομάδων σε Πανελλήνια πρωταθλήματα ή Πρωταθλήματα Περιφερειών, μη καταβολή επιχορήγησης στην Ένωση/Τ.Ε. κλπ).
δ) Σε όποια διοργάνωση χρειαστεί (πχ. Κύπελλο Ελλάδος Ανδρών-Γυναικών, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλπ), η ΚΕΠ/ΕΟΠΕ θα συγκροτήσει ειδικές Αγωνόδικες Επιτροπές για τη διεξαγωγή τους, των οποίων τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες θα καθορίζονται κατά περίπτωση από το Δ.Σ./Ε.Ο.ΠΕ. και θα ανακοινώνονται με τις αντίστοιχες Ειδικές Προκηρύξεις.
. / .
- 18 -
ΜΕΡΟΣ Β
Γενικοί Κανόνες περί διοργανώσεων
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΓΗΠΕΔΑ, ΑΔΕΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ
1. α) Τα σωματεία που συμμετέχουν σε κάθε πρωτάθλημα, πρέπει να υποβάλλουν στην Διοργανώτρια αρχή δήλωση συμμετοχής στο αντίστοιχο Πρωτάθλημα, όπως αναφέρεται στο Κεφάλαιο Β άρθρο 9 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης.
β) Η δήλωση πρέπει να είναι γραπτή, υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο και τον Γεν. Γραμματέα του Σωματείου, των οποίων τα ονόματα θα αναφέρονται στο έγγραφο που πρέπει απαραίτητα να έχει και τη σφραγίδα του Σωματείου.
Η δήλωση συμμετοχής πρέπει να αναφέρει ότι το Σωματείο δέχεται ανεπιφύλακτα τους όρους αυτής της Προκήρυξης, της Γενικής Προκήρυξης Πρωταθλημάτων, του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων, του Καταστατικού και των Κανονισμών της Ε.Ο.ΠΕ. καθώς και των οργάνων επίλυσης αθλητικών διαφορών που προβλέπονται στην αθλητική νομοθεσία και τους ισχύοντες Κανονισμούς του αθλήματος. Η συγκεκριμένη δήλωση αποτελεί σύμβασή ανεπιφύλακτης προσχώρησης του δηλούντος σωματείου στις διατάξεις των παραπάνω νομοθετικών διατάξεων και Κανονισμών. Σε περίπτωση μη υποβολής της η δήλωση συμμετοχής απορρίπτεται από την, κατά περίπτωση, διοργανώτρια αρχή.
Με την υποβολή της παραπάνω δήλωσης, συνάπτεται σύμβαση τους όρους της οποίας οφείλει να τηρεί το συμμετέχον σωματείο.
Σωματείο που δεν θα υποβάλλει δήλωση συμμετοχής σύμφωνα με τους παραπάνω όρους θα αποκλειστεί από το Πρωτάθλημα.
2. α) Όλοι οι αγώνες θα γίνουν σε κλειστά γήπεδα που θα δηλώσουν τα σωματεία και θα εγκρίνει η ΕΟΠΕ για τα πρωταθλήματα αρμοδιότητάς της, ή η ΕΣΑΠ για το πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής κατ. Ανδρών ή η αντίστοιχη Ένωση ή Τοπική Επιτροπή για τα πρωταθλήματα που διοργανώνουν αυτές, σύμφωνα με ότι αναφέρεται στο Κεφάλαιο Γ άρθρα 12, 13 και 14 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων.
β) Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο πιο πάνω Κεφάλαιο, όλα τα Σωματεία είναι υποχρεωμένα, μέσα στη δήλωση συμμετοχής τους στο αντίστοιχο Πρωτάθλημα, να αναφέρουν το γήπεδο που θα αγωνίζονται και να υποβάλλουν μαζί με τη δήλωση, έγγραφο της Διοίκησης του γηπέδου που να αναφέρει ότι το γήπεδο αυτό παραχωρείται για αγώνες Πετοσφαίρισης και την άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης.
γ) Κανένας αγώνας που διοργανώνεται από την ΕΟΠΕ, δεν θα διεξαχθεί σε γήπεδο που στερείται άδειας λειτουργίας, εφόσον αυτό περιέλθει εις γνώση της ΕΟΠΕ.
Αντίστοιχα οι Ενώσεις και οι Τ.Ε. λαμβάνοντας υπόψη το νόμο και τις ποινικές ευθύνες, θα πρέπει να χειριστούν το θέμα για τα πρωταθλήματα αρμοδιότητάς τους και να συμπεριλάβουν την απόφασή τους στην Ειδική Προκήρυξη.
δ) Σε όλα τα γήπεδα πρέπει:
- να υπάρχει οριοθετημένη η γραμμή του προπονητή σύμφωνα με τους Κανονισμούς της FIVB
. / .
- 19 -
- να υπάρχουν αριθμημένες ταμπέλες αλλαγής παικτών από νούμερο 1 μέχρι και νούμερο 20
- να υπάρχει κουδούνι στο τραπέζι της γραμματείας για τις αλλαγές των παικτών
3. α) Οι άδειες τέλεσης αγώνων εκδίδονται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας για θέματα αθλητισμού υπηρεσίας στη οικείας Περιφέρειας, εφόσον η εγκατάσταση διαθέτει άδεια λειτουργίας (άρθρο 22 ν. 4049/2012), με φροντίδα του γηπεδούχου σωματείου.
β) Σε περίπτωση αναβολής τέλεσης αγώνα για οποιαδήποτε αιτία, δεν απαιτείται η έκδοση νέας άδειας διεξαγωγής αγώνα, αλλά το γηπεδούχο σωματείο υποχρεούται να ενημερώσει την οικεία αστυνομική αρχή για τη νέα ημερομηνία και ώρα τέλεσής του.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ
ΣΥΝΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΥ ΟΜΑΔΑΣ
Με σκοπό την προσαρμογή στους κανονισμούς παιδιάς και με δεδομένο τον αριθμό των καθισμάτων για τους αναπληρωματικούς παίκτες-τριες μέχρι πέντε (5) άτομα, κατά την κρίση της ομάδας, έχουν δικαίωμα να παρευρίσκονται στον πάγκο εφοδιασμένοι με τις ταυτότητες που θα εκδοθούν από τη διοργανώτρια (ΕΟΠΕ ή ΕΣΑΠ ή ΕΣΠΕ ή Τ.Ε.), οι οποίοι θα έχουν μία από τις παρακάτω ιδιότητες:
1) Ο προπονητής
2) Ο βοηθός προπονητή
3) Ο φυσιοθεραπευτής ή γιατρός ή γυμναστής
4) Ο έφορος
5) ο φροντιστής
6) Ο στατιστικολόγος
Όλα τα άτομα αυτά ή όσα επιθυμούν να βρίσκονται στον πάγκο της Ομάδας τους κατά την διάρκεια των αγώνων, πρέπει να είναι εφοδιασμένα με το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας που εκδίδεται από το διοργανωτή (ΕΟΠΕ ή Ένωση/ΤΕ) ή σε περίπτωση προπονητή από τον ΣΕΠΠΕ και το οποίο θα φέρουν μαζί τους κατά την διάρκεια των αγώνων. Τα άτομα αυτά πρέπει να έχουν τις παρακάτω, κατά περίπτωση, προϋποθέσεις:
- Προπονητής και Βοηθός Προπονητή: πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με το δελτίο ταυτότητας προπονητού που εκδίδει ο ΣΕΠΠΕ, σύμφωνα με την παρούσα Προκήρυξη και τον Κανονισμό Προπονητών.
- Για τον Φυσιοθεραπευτή: πρέπει να είναι Πτυχιούχος Σχολής Φυσιοθεραπευτών. Για την απόδειξη της ιδιότητάς του πρέπει να προσκομισθεί Αντίγραφο Πτυχίου.
- Για τον Γυμναστή: πρέπει να είναι Πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α. ή ισότιμης σχολής. Για την απόδειξη της ιδιότητάς του πρέπει να προσκομισθεί Αντίγραφο Πτυχίου.
- Για τον Ιατρό: πρέπει να είναι Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής. Για την απόδειξη της ιδιότητάς του πρέπει να προσκομισθεί Αντίγραφο Πτυχίου ή επικυρωμένο αντίγραφο της ταυτότητας του Ιατρικού Συλλόγου.
- Για τον Φροντιστή: πρέπει να είναι Ελληνικής Υπηκοότητας και να μην έχει δηλωθεί σαν Προπονητής ή Βοηθός Προπονητού σε Φύλλο Αγώνα πρωταθλήματος πετοσφαίρισης Πρωταθλήματα, τα τελευταία 2 έτη.
- Για τον Έφορο: πρέπει να είναι Ελληνικής Υπηκοότητας και να μην έχει δηλωθεί σαν Προπονητής ή Βοηθός Προπονητού σε Φύλλο Αγώνα πρωταθλήματος πετοσφαίρισης Πρωταθλήματα, τα τελευταία 2 έτη.
- Για τον Στατιστικολόγο: πρέπει να είναι Ελληνικής Υπηκοότητας και να μην έχει δηλωθεί ως
. / .
- 20 -
προπονητής ή βοηθός προπονητή σε άλλη ομάδα την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.
Ο Α’ και ο Β’ Διαιτητής, σε συνεργασία με τον Γυμνασίαρχο του αγώνα (όπου υπάρχει), πρέπει να ζητήσουν πριν την έναρξή του τα άτομα που θα καθίσουν στον πάγκο και να ζητήσουν τα Ειδικά Δελτία Ταυτότητάς τους για έλεγχο. Στην συνέχεια θα επιστρέφουν τα Δελτία Ταυτότητας και θα ζητούν να φέρονται από τα άτομα αυτά καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα.
Οποιοσδήποτε δεν φέρει μαζί του το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας, δεν μπορεί να βρίσκεται στον πάγκο. Επίσης σε περίπτωση που διαπιστωθεί κατά την διάρκεια του αγώνα, ότι βρίσκεται στον πάγκο άτομο το οποίο δεν έχει το δικαίωμα αυτό, πρέπει να απομακρύνεται αμέσως και το γεγονός να αναφέρεται στις Εκθέσεις του Γυμνασίαρχου (όπου υπάρχει) και του Α’ διαιτητή. Στις Εκθέσεις αυτές πρέπει να αναφέρεται και κάθε περίπτωση καταστρατήγησης του Άρθρου αυτού (διαφορά στοιχείων ταυτότητας με το άτομο που την φέρει, επεισόδια από τα άτομα αυτά κλπ). Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι άτομο βρίσκεται στον πάγκο Ομάδας, χρησιμοποιώντας
Δελτίο ταυτότητας άλλου ατόμου, τότε το Δελτίο αυτό ανακαλείται μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2014-2015 και δεν μπορεί να εκδοθεί άλλο για το άτομο που το έφερε.
Για τους αγώνες των πρωταθλημάτων που διεξάγονται με ευθύνη των Ενώσεων και των Τοπικών Επιτροπές, η διοργανώτρια Ένωση/ΤΕ θα εκδίδει «Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας» για το κάθε σωματείο και όχι για το κάθε τμήμα του σωματείου, εξαιρουμένων των προπονητών που θα είναι εφοδιασμένοι με κάρτα προπονητή του ΣΕΠΠΕ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι
ΜΠΑΛΕΣ ΑΓΩΝΩΝ
Όλα τα πρωταθλήματα Εθνικών Κατηγοριών θα διεξαχθούν με μπάλες MIKASA ή MOLTEΝ και όλα τα τοπικά με μπάλες MIKASA ή MOLTEΝ ή GALA ή WILSON, που έχουν εγκριθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης. Οι κατηγορίες των μπαλών ανά πρωτάθλημα είναι:
Πρωτάθλημα
MIKASA
MOLTEN
GALA
WILSON
Α1 Εθνική Κατηγορία Ανδρών
MVA 200
V5M5000
---
---
Α1 Εθνική Κατηγορία Γυναικών
MVA 200
V5M5000
BV5591S
---
Κύπελλο Ελλάδας Ανδρών
MVA 200
MVA 300
V5M5000
IV5XC
BV5591S
---
Κύπελλο Ελλάδας Γυναικών
MVA 200
MVA 300
V5M5000
IV5XC
BV5591S
---
Α2 Εθνική Κατηγορία Ανδρών
MVA 200
V5M5000
BV5591S
I-COR HIGH-PERFORMANCE
Α2 Εθνική Κατηγορία Γυναικών
MVA 200
V5M5000
BV5591S
I-COR HIGH-PERFORMANCE
Β’ Εθνική Κατηγορία-Περιφερειακό Πρωτ/μα Ανδρών-Γυναικών
MVA 200
MVA 300
V5M5000
IV5XC
BV5591S
I-COR HIGH-PERFORMANCE
Τοπικές Κατηγορίες
Ανδρών-Γυναικών
MVA 200
MVA 300
V5M5000
IV5XC
BV5591S
I-COR HIGH-PERFORMANCE
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα
Εφήβων(νέων) & Νεανίδων
MVA 200
MVA 300
IV5XC
BV5591S
I-COR POWER TOUCH
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα
Παίδων & Κορασίδων
MVA 200
MVA 300
IV5XC
BV5591S
I-COR POWER TOUCH
Τοπικό Πρωτ/μα Παμπαίδων & Παγκορασίδων
MVA 200
MVA 300
IV5XC
BV5591S
I-COR POWER TOUCH
. / .
- 21 -
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ
1) Η ΕΟΠΕ σε περίπτωση συμφωνίας με ανάδοχο εταιρεία για παραχώρηση των δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης των πρωταθλημάτων που διοργανώνει, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 84 ν. 2725/1999, όπως ισχύει, θα καταρτίζει το πρόγραμμα των τηλεοπτικών μεταδόσεων κάθε αγωνιστικής σε συνεργασία με τον αντίστοιχο τηλεοπτικό σταθμό δεσμεύοντας τα σωματεία, ως προς την ώρα και την ημέρα τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων τους.
2) Το πρόγραμμα των αντίστοιχων τηλεοπτικών μεταδόσεων θα γνωστοποιείται στα διαγωνιζόμενα σωματεία οκτώ (8) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημέρα διεξαγωγής των υπό μετάδοση αγώνων, προκειμένου τα σωματεία να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για ανεύρεση διαφημίσεων, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων (αιφνίδια αλλαγή έδρας ή προγράμματος, ανάγκη εμβόλιμων αγωνιστικών κλπ).
Σε κάθε περίπτωση αλλαγή προγραμματισμένης μετάδοσης γίνεται μετά από απόφαση της αρμόδιας οργανωτικής, κατά περίπτωση, Επιτροπής.
3) Απαγορεύεται ρητά η παρεμπόδιση εκ μέρους γηπεδούχου σωματείου της τηλεοπτικής κάλυψης ή η απαγόρευση της εισόδου στο τηλεοπτικό συνεργείο του αντισυμβαλλόμενου με την ΕΟΠΕ τηλεοπτικού φορέα. Τυχόν παραπάνω γεγονός θα έχει ως συνέπεια την παραπομπή του υπαίτιου σωματείου ενώπιον του αρμόδιου δικαιοδοτικού οργάνου για «δυσφήμιση του αθλήματος» με προβλεπόμενη χρηματική ποινή (πρόστιμο) μέχρι 15.000 ΕΥΡΩ, ανά αγώνα.
Σε περίπτωση επανάληψης παρόμοιας συμπεριφοράς κατά την ίδια αγωνιστική περίοδο το υπαίτιο σωματείο αποβάλλεται από το πρωτάθλημα. Αναλαμβάνει δε εξ’ ολοκλήρου την κάλυψη τυχόν, ποινικών ρητρών ή αποζημιώσεων που θα κληθεί να καταβάλει σε τρίτους η ΕΟΠΕ λόγω παρεμπόδισης της τηλεοπτικής μετάδοσης.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΒ
Γ Ε Ν Ι Κ Α
α) Όλα τα πρωταθλήματα που διοργανώνονται από την Ε.Ο.ΠΕ., την Ε.Σ.Α.Π., τις Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές ΕΟΠΕ, διέπονται από τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων της ΕΟΠΕ, του Πειθαρχικού Δικαίου της ΕΟΠΕ, των Κανονισμών Παιδιάς της FIVB καθώς και των αποφάσεων του Δ.Σ./Ε.Ο.ΠΕ.
β) Το ΔΣ της Ομοσπονδίας διατηρεί το δικαίωμα της αύξησης ή μείωσης των ομάδων για την επόμενη αγωνιστική περίοδο 2015-2016 υπό την προϋπόθεση της απαραίτητης προηγούμενης γνωστοποίησης της σχετικής απόφασης στα ενδιαφερόμενα σωματεία μέχρι την έναρξη των οικείων πρωταθλημάτων, αγωνιστικής περιόδου 2012-2013.
γ) Ειδικά για την αγωνιστική περίοδο 2014-2015 και σε περίπτωση μη έκδοσης της προβλεπόμενης στο άρθρο ΑΥ33 παρ. 9 του ν. 2725/99 Ειδικής Υπουργικής Απόφασης αναφορικά με τη διαδικασία και τα αρμόδια όργανα πιστοποίησης της υγείας του αθλητή μέχρι την έναρξη των πρωταθλημάτων, παραμένουν σε ισχύ τα όσα, αντίστοιχα, ορίζονται στις μέχρι τώρα Γενικές Προκηρύξεις Πρωταθλημάτων της ΕΟΠΕ, δηλαδή ότι η πιστοποίηση
της υγείας των αθλητών μπορεί να γίνεται και από ιδιώτη ιατρό.
δ) Για θέματα που αφορούν προπονητές/τριες και δεν αναφέρονται στην προκήρυξη αυτή εφαρμόζεται ο ισχύον Κανονισμός Προπονητών του ΣΕΠΠΕ.
. / .
- 22 -
ε) Για οποιοδήποτε θέμα που δεν προβλέπεται στην προκήρυξη αποφασίζει το ΔΣ της ΕΟΠΕ. Κάθε τροποποίηση, συμπλήρωση της Γενικής Προκήρυξης προ της έναρξης του πρωταθλήματος δύναται να γίνει από το ΔΣ της ΕΟΠΕ.
στ) Δεν επιτρέπεται μεταβολή στην προκήρυξη μετά την έναρξη του κάθε πρωταθλήματος που αφορά τον τρόπο διεξαγωγής (σύστημα, κατάταξη, υποβιβασμός κλπ). Σε εξαιρετικές όμως περιπτώσεις που δεν αφορούν τα ανωτέρω, η ΕΟΠΕ δύναται να τροποποιήσει τις Ειδικές Προκηρύξεις, μετά από σχετική απόφαση του Δ.Σ. και μετά την έναρξη του πρωταθλήματος.
ζ) Οι προκηρύξεις των πρωταθλημάτων που διοργανώνονται από τις Ενώσεις, Τοπικές Επιτροπές και Αγωνόδικες Επιτροπές πρέπει να είναι σύμφωνες με τους όρους της παρούσας προκήρυξης και τους Κανονισμούς της ΕΟΠΕ, τελούν δε υπό αίρεση της έγκρισής τους από το Δ.Σ./Ε.Ο.ΠΕ.
η) Η Ε.Ο.ΠΕ. έχει το δικαίωμα στις Ειδικές Προκηρύξεις των πρωταθλημάτων, του Κυπέλλου, των Ειδικών Τουρνουά κλπ, να προσθέσει ειδικούς όρους που δεν προβλέπονται στην παρούσα Προκήρυξη και οι οποίοι είναι δεσμευτικοί για τις Τοπικές Επιτροπές / Ενώσεις και τα Σωματεία.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Αχιλλέας Μαυρομάτης Παναγιώτης Σιδέρης
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕ «WILD CARD»
ΣΤΗΝ Α1 ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Από την εφαρμογή κριτηρίων για την συμμετοχή στην Α1 Εθνική Κατηγορία Γυναικών
εξαιρούνται ομάδες που ανήκουν στην δύναμη των Ενώσεων Ε.Σ.Π.Α.Α.Α. , Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α. και
Ε.ΠΕ.Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
ΚΡΙΤΗΡΙΟ
Σύμφωνα με προδιαγραφές και χωρητικότητα >1500 θεατές 4
Σύμφωνα με προδιαγραφές και χωρητικότητα 1000-1500 θεατές 3
Σύμφωνα με προδιαγραφές και χωρητικότητα 500 - 1000 θεατές 2
Ακριβώς στις προδιαγραφές και χωρητικότητα 500 θεατές 1
Μη ύπαρξη άλλης ομάδας 6
Α2 μπάσκετ Α2 βόλεϊ, Β'/Γ' ποδοσφαίρου 5
Α2 μπάσκετ Α2 βόλεϊ, Β'/Γ' ποδοσφαίρου (> 1 ομάδα) 4
Α1 μπάσκετ 3
SuperLeague ποδοσφαίρου 2
SuperLeague ποδοσφαίρου - Α1 μπάσκετ 1
2η θέση 6
3η θέση 5
4η θέση 4
5η θέση 3
6η θέση 2
Κάτω της 6ης θέσης Α2 - άλλη Εθνική Κατηγορία 1
ΤρείςΠανελλήνιους τίτλους Ν-Κ-ΠΚ 6
Δυο Πανελλήνιους τίτλους Ν-Κ-ΠΚ 5
Εναν Πανελλήνιο τίτλο Ν-Κ-ΠΚ 4
Τρείς Τοπικούς τίτλους Ν-Κ-ΠΚ 3
Δυο Τοπικούς τίτλους Ν-Κ-ΠΚ 2
Ένα Τοπικό τίτλο Ν-Κ-ΠΚ 1
>1000 θεατές/ανα αγώνα 4
501 - 1000 θεατές/ανα αγώνα 3
250 -500 θεατές/ανα αγώνα 2
100 - 250 θεατές/ανα αγώνα 1
ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΑΤΩΝ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΓΗΠΕΔΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ Α2
ΥΠΑΡΞΗ ΑΛΛΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΟΛΕΙ
1
ΚΡΙΤΗΡΙΟ
Κάλυψη όλων των εξόδων 4
Κάλυψη οδοιπορικών εξόδων 3
Κάλυψη αθλητικού εξοπλισμού 2
Κάλυψη εξόδων γηπέδου 1
4 * σε απόσταση έως 500 μ. απο το γήπεδο 6
4 * σε απόσταση 500 - 1500 μ. απο το γήπεδο 5
3 * σε απόσταση έως 500 μ. απο το γήπεδο 4
3 * σε απόσταση 500 - 1500 μ. απο το γήπεδο 3
4 * σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 χλμ. απο το γήπεδο 2
3 * σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 χλμ. απο το γήπεδο 1
Καθημερινή αεροπορική σύνδεση στην ιδια πόλη 6
Καθημερινή αεροπορική σύνδεση σε απόσταση 20 - 60 χλμ. 5
Καθημερινή αεροπορική σύνδεση σε απόσταση > 60 χλμ. 4
Αεροπορική σύνδεση (1 - 3 φορές εβδομαδιαίως) στην ιδια πόλη 3
Αεροπορική σύνδεση (1 - 3 φορές εβδομαδιαίως) 20 - 60 χλμ. 2
Αεροπορική σύνδεση (1 - 3 φορές εβδομαδιαίως) > 60 χλμ. 1
Οδική σύνδεση έως 300 χλμ. με εθνικό δίκτυο 6
Οδική σύνδεση 300 - 600 χλμ. με εθνικό δίκτυο 5
Οδική σύνδεση έως 300 χλμ. σε συνδυασμό με εθνικό δίκτυο 4
Οδική σύνδεση 300 - 600 χλμ. σε συνδυασμό με εθνικό δίκτυο 3
Οδική σύνδεση έως 300 χλμ. χωρίς εθνικό δίκτυο 2
Οδική σύνδεση 300 - 600 χλμ. χωρίς εθνικό δίκτυο 1
Ακτοπλοϊκή σύνδεση (> απο 2 καθημερινά δρομολόγια) 6
Ακτοπλοϊκή σύνδεση (1 καθημερινό δρομολόγιο) 5
Ακτοπλοϊκή σύνδεση ( 5 - 6 εβδομαδιαία δρομολόγια) 4
Ακτοπλοϊκή σύνδεση ( 3-4 εβδομαδιαία δρομολόγια) 3
Νοσοκομειακή μονάδα (πλήρης) 5
Νοσοκομειακή μονάδα (με μερικές μονάδες) 4
Κέντρο Υγείας 3
ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ, ΟΔΙΚΗ, ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ/ΔΗΜΟ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Η αξιολόγηση της Ειδικής Επιτροπής της Ε.Ο.ΠΕ. υποβάλλεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της
Ομοσπονδίας που είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την χορήγηση της WILD CARD.
2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου