Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Βέτσλαβ Τσάγια: «Με τον κύριο Αυλίδη μιλήσαμε για...

«Δάσκαλος μου ήταν ο Γιέρζι Βελτζ...» (video)

Ο Πολωνός προπονητής Βιέτσλαβ Τσάγια στο τετραήμερο παραμονής στη χώρα μας είχε συναντήσεις και συνομιλίες με παράγοντες της ΕΣΑΠ και προπονητές με κύριο αντικείμενο τη μετάδοση του πολωνικού μοντέλου ανάπτυξης και το πως θα μπορούσε να επωφεληθεί το ελληνικό
βόλεϊ αλλά και το πρωτάθλημα της Βόλεϊ Λιγκ που διοργανώνει η ΕΣΑΠ. 
Η πρωτοβουλία της πρόσκλησης στον Τσάγια ανήκει στον πρόεδρο της Νίκης Αιγινίου Δημήτρη Αυλίδη. Ο Τσάγια παραχώρησε συνέντευξη ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο volleyleague.gr μιλώντας για το ξεκίνημα του στο άθλημα, τους στόχους του και αποκάλυψε πως ήταν μαθητής του μεγάλου Πολωνού προπονητή Γιέρζι που αναμόρφωσε το ελληνικό βόλεϊ στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 και δήλωσε πως είναι περήφανος που είναι ένας μαθητής από τη σχολή του που μάλιστα ακολουθεί τα βήματα του στην Ελλάδα!
Θα θέλαμε μία γενική τοποθέτηση για τον σκοπό της επίσκεψης σας στην Ελλάδα και για την πρόσκληση του προέδρου της Νίκης Αιγινίου Δημήτρη Αυλίδη:
«Είναι τιμή μου να λάβω τέτοια πρόσκληση από τον πρόεδρο της Νίκης Αιγινίου Δημήτρη Αυλίδη για να μιλήσουμε για θέματα ανάπτυξης του ελληνικού βόλεϊ. Είμαι πεπεισμένος πως η ελληνική λίγκα λόγω αυτής της πρόσκλησης εκτιμά πολύ το επίπεδο του πολωνικού βόλεϊ. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην Ελλάδα για να μεταδώσω τα δεδομένα που ισχύουν στο πολωνικό βόλεϊ».
Πότε ξεκίνησε η ενασχόληση σας με το βόλεϊ;
«Ξεκίνησα να κάνω στίβο και να κάνω πρωταθλητισμό στο δέκαθλο. Τυχαία μπήκα στο χώρο του βόλεϊ. Βρέθηκα σε ένα γήπεδο βόλεϊ κι εκεί έμεινα. Άρχισα προπονήσεις, πέρασα απ΄όλες τις θέσεις και αγωνίστηκα κεντρικός τόσο στους συλλόγους που ήμουν όσο και με την Εθνική ομάδα που έφτασα μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες το να εργάζεται σε ομάδες υποδομής και με αθλητές μικρής ηλικίας;
«Στις μικρές ηλικίες πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά για να εξοικειωθούν με το άθλημα ώστε να ασχοληθούν με το άθλημα. Μετά σιγά, σιγά πρέπει να τους μάθουμε πιο ειδική τεχνική. Στις μεγαλύτερες ηλικίες που οι έφηβοι θα κάνουν πρωταθλητισμό θα πρέπει να κάνουμε συνέχεια επανάληψη σε επίθεση, υποδοχή, άμυνα και σερβίς ώστε να γίνονται καλύτεροι και να αποκτούν αυτοπεποίθηση».
Στην Ελλάδα είχε ξαναέρθει ποτέ, είχε αγωνιστεί στο παρελθόν με κάποια ομάδα;
«Στη δεκαετία το ΄70 είχα έρθει με την Εθνική Πολωνίας στην Ελλάδα. Πρέπει να είχαμε παίξει αντίπαλοι κάποιες φορές μεταξύ του 1974 και του 1980. Από τότε δυστυχώς δεν έτυχε να έχω κάποια επαφή με την Ελλάδα».
Ο Πολωνός Γιέρζι Βελτζ απογείωσε το ελληνικό βόλεϊ. Τον γνωρίζατε;
«Ο Γιέρζι Βελτζ ήταν ο προπονητής μου. Έπαιζα στην ομάδα του. Ήξερα ότι έφυγε για την Ελλάδα για να φτιάξει κάτι νέο και μεγάλο. Οι δρόμοι μας χώρισαν από τότε επαγγελματικά. Μία φορά τον χρόνο κάνουμε συνάντηση οι βετεράνοι του πολωνικού βόλεϊ κι εκεί τον έχω συναντήσει πολλές φορές. Ελπίζω να είναι καλά στην υγεία του. Η γενιά μου χρωστάει πολλά στον Βελτζ και σε προπονητές σαν τον Βελτζ. Είμαι ευγνώμων που τον είχα δάσκαλο και χαίρομαι διπλά που ακολουθώ τα βήματα του στην Ελλάδα...».
Η Πολωνία πέρασε την οικονομική κρίση της πενταετίας 1990-95 αλλά μετά είχε φοβερή ανάκαμψη. Πως το κατάφερε;
«Το βόλεϊ στην Πολωνία δεν είχε ποτέ αγωνιστική κρίση. Πάντα είχαμε αθλητές και αθλήτριες απλά τη διαφορά την έκανε το μάρκετινγκ. Όταν πέρασε η οικονομική κρίση η φοβερή δουλειά που έγινε πάνω στον τομέα του μάρκετινγκ και αυτός είναι ο βασικός παράγοντας που βοήθησε στην ανάδειξη του αθλήματος και των ταλέντων. Το μάρκετινγκ βοήθησε τους συλλόγους και όλο το οικοδόμημα έγινε γνωστό και εκτός συνόρων».
Πόσα άτομα δουλεύουν στον τομέα της ανάπτυξης στην πολωνική ομοσπονδία;
«Περισσότερα από 10 άτομα ασχολούνται με την ανάπτυξη του βόλεϊ στην πολωνική ομοσπονδία. Πόσοι εργάζονται συνολικά στην πολωνική ομοσπονδία δεν το γνωρίζω».
Ποιοι είναι οι στόχοι της Πολωνίας στις προσεχείς διοργανώσεις;
«Οι στόχοι μας στην ανδρική ομάδα είναι πολύ υψηλοί. Έχουμε πολύ καλό προπονητή, τον Ανδρέα Αναστάσι. Πιστεύω πως θα δώσει καλά αποτελέσματα. Ετοιμαζομαστε και για το Παγκόσμιο Λιγκ. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός με την Βραζιλία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία. Στόχος μας σε όλες τις διοργανώσεις είναι τα μετάλλια».
Τι συζητήσατε με τον πρόεδρο της Νίκης Αιγινίου Δημήτρη Αυλίδη;
«Με τον κύριο Αυλίδη μιλήσαμε για το βόλεϊ. Η κουβέντα αφορούσε την ανάπτυξη του πρωταθλήματος αλλά και των τμημάτων υποδομής. Επειδή η Ελλάδα μέχρι στιγμή δεν έχει μεγάλες επιτυχίες συζητήσαμε να φτιάξουμε νέες βάσεις και να ανοίξουμε νέα θεμέλια. Συμφωνήσαμε πως πρέπει να στραφούμε στη νεολαία και να απλώσουμε τη βάση του βόλεϊ και το κάνουμε πιο δημοφιλές ως άθλημα».

Bέτσλαβ Tσάγια: «Βάλτε το βόλεϊ στα σχολεία...» (video)

 

 http://www.volleyleague.gr/index.php/component/k2/item/407-daskalos-mou-itan-o-gierzi-veltz-video

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου